CSRD wat nu?
Jouw organisatie wil of moet aan de slag met verduurzaming. Je wil klaar zijn voor de toekomst. Regelgeving of de accountant wil van alles en je weet niet of het klopt. Inzicht en overzicht ontbreekt of kennis over waar de écht grote impact zit ontbreekt, het ontbreekt aan slagkracht.
Jij wil kennis over wat nodig is voor een toekomstbestendige strategie waar duurzaamheid onderdeel van is en die voldoet aan CSRD. Je wil in dialoog kunnen met de accountant omdat jij weet wat impact heeft en weet wat CSRD is en hoe je hiermee aan de slag kunt gaan. Wij kunnen je helpen.
Wat is CSRD?
De Corporate Sustainability Reporting Directive is Europese wetgeving in het kader van de Green Deal. CSRD verlangt van organisaties dat ze jaarlijks vanaf 2024 te rapporteren over niet-financiële prestaties; over hun impact. Het gaat om een brede en diepe reeks onderwerpen:
- Schadelijke impact op mens en planeet. En dan niet alleen klimaatimpact maar diverse soorten impact, tot diep in de waardeketens. In feite gaat CSRD dus over verborgen impact!
- Relevante governance issues zoals corruptiebestrijding en lobbyactiviteiten.
- Wat zijn de duurzaamheidsrisico’s op korte, middellange en lange termijn waarbij gekeken wordt naar de impact, de risico’s maar ook de kansen.
- Verbeterplannen: doelen, strategie en concrete oplossingen.
Wij kunnen helpen
Onze eendaagse training gaat dieper in op de vraag waarom CSRD belangrijk is, voorbij de wettelijke verplichting. Waar liggen kansen voor bedrijven om hun positieve impact te vergroten? Je brengt in deze training alle CSRD-onderwerpen op hoofdlijnen in kaart voor jouw organisatie. Je krijgt inzicht in jullie gehele impact, zodat je prioriteiten kunt stellen. Dat geeft grip. En het levert een samenhangende verbeterstrategie op.
Unieke CSRD-quickscan!
Wij verdiepen ons van tevoren in jouw case en denken inhoudelijk mee met een CSRD-quickscan. We houden de groep klein en je krijgt intensieve begeleiding. Dat maakt deze training extra waardevol.
Voor wie geldt CSRD?
In de hele EU krijgen bijna 50.000 grote organisaties direct te maken met CSRD. Via het rimpeleffect op toeleveranciers en afnemers bereikt het een veelvoud aan organisaties binnen en buiten de EU. In Nederland gaat het om zo’n drie- tot zesduizend bedrijven.
Bedrijven worden gezien als grote organisaties als ze twee opeenvolgende jaren aan minstens twee van de drie kenmerken voldoen:
- minimaal 250 fte personeelsleden
- minimaal 50 miljoen euro omzet
- minimaal 25 miljoen euro balanstotaal
Als je niet voldoet aan deze eisen, maar wel leverancier bent van een CSRD plichtig bedrijf dan geldt de zogenaamde informatieplicht. Klanten kunnen duurzaamheidsinformatie bij je opvragen en het is goed om je hier op voor te bereiden.
CSRD tijdslijn
Dit is de tijdlijn:
- Rapportage in 2025 over gegevens van boekjaar 2024. Dit geldt voor ondernemingen die al onder de huidige NFRD-regelgeving vallen (non-financial reporting directive); dat zijn grote beursgenoteerde ondernemingen met meer dan 500 fte.
- Rapportage in 2026 over gegevens van boekjaar 2025. Voor grote ondernemingen die momenteel niet onder de NFRD vallen. Dat zijn de bedrijven die aan minstens twee van de drie bovenstaande criteria voldoen.
- Rapportage in 2027 over gegevens van boekjaar 2026, voor beursgenoteerde mkb-ondernemingen, maar ook voor kleine en niet-complexe kredietinstellingen en verzekeraars.
Kortom, CSRD wordt relevant voor veel ondernemingen en uiteindelijk voor het hele bedrijfsleven.