CSRD, ESG, SDG’s, GRI… help!

Aflevering 2 van 4: Hoe verhoudt CSRD zich tot andere frameworks?

CSRD, ESG, SDG’s, GRI… help! Snap ik; de Corporate Sustainability Reporting Directive is vrij nieuw, maar deze EU-wetgeving wordt wel heel belangrijk. Daarom helpen we je graag op weg. Lees onze CSRD zomercolumn nr2: Hoe verhoudt CSRD zich tot andere frameworks?


Als ik mensen vraag of ze al bezig zijn met CSRD krijg ik vaak een glazige blik. Snap ik, de Corporate Sustainability Reporting Directive is vrij nieuw. Maar deze EU-wetgeving wordt wel heel belangrijk, want duizenden bedrijven moeten vanaf 2024 een duurzaam jaarverslag maken. CSRD bevordert duurzame, menselijke ontwikkeling; het stimuleert bedrijven toekomstbestendig te worden. Top. Wij helpen je daarom graag op weg. In vier zomercolumns leg ik uit wat CSRD is, hoe het zich verhoudt tot andere frameworks, hoe het je kan helpen een duurzame koploper te worden en hoe je ermee aan de slag kunt gaan. Let’s go!

CSRD is aanstaande EU-wetgeving, die van organisaties verlangt dat ze rapporteren over hun impact op mens en planeet, tot diep in de waardeketens. En dat ze verbeterplannen maken.

CSRD is ingewikkelde materie met veel jargon en zo mogelijk nog meer afkortingen. Het is verleidelijk om CSRD bij accountants neer te leggen, maar wil je niet liever dat alle medewerkers begrijpen waar dit over gaat en kunnen meehelpen de organisatie toekomstbestendig te maken? Hoe maken we CSRD dan een beetje behapbaar? Ik loop een aantal frameworks langs en laat zien wat de overeenkomsten en verschillen zijn met CSRD. En ik geef je een spiekbrief voor de lettersoep.

ESG

Het Environment, Social en Governance denkraam wordt vooral gebruikt in de beleggingswereld om te kijken hoeveel een bedrijf waard is. Deze drie onderwerpen zijn ook de drie grote onderwerpen van CSRD (zie plaatje). ESG-rapportage was niet verplicht, CSRD wordt dat wel. Het ESG-denkraam is vrij in te vullen, terwijl de CSRD-rapportage nauwkeurig wordt voorschreven zodat we de prestaties van bedrijven kunnen vergelijken.

De tekst gaat na de infographic verder >>

CSRD framework | Babette Porcelijn | Think Big Act Now

SDG’s

De Sustainable Development Goals van de VN zijn 17 duurzame doelen voor 2030. Ze richten zich op uiteenlopende aspecten van duurzame ontwikkeling, waaronder armoedebestrijding, onderwijs, gezondheid, klimaatactie, gelijkheid en meer. De SDG’s zijn bedoeld om wereldwijd overheden, bedrijven, maatschappelijke organisaties en individuen aan te sporen actie te ondernemen om een duurzamere en rechtvaardigere wereld te bereiken.

De SDG’s zijn een politieke ambitie. Bijna alle landen ter wereld hebben hun handtekening eronder gezet. Er is alleen geen stok achter de deur en we zien helaas dat de wereld niet op koers ligt om de doelen te halen. 

Veel bedrijven en lokale overheden hebben de SDG’s wel actief opgenomen in hun verbeterstrategie. En daar komt straks dus CSRD bij. De SDG’s sluiten niet echt aan op het CSRD-framework, maar beide proberen de wereld wel beter te maken. De SDG’s zijn doelen, CSRD is een rapportageverplichting. Wat doe je als je de SDG’s al gebruikt? Simpel eigenlijk: ga daarmee door en vertel erover in je jaarverslag. Ik doe een poging de SDG’s aan CSRD te linken in deze graphic:

De tekst gaat na de infographic verder >>

CSRD x SDG’s | Babette Porcelijn | Think Big Act Now

GRI

De Global Reporting Initiative is een rapportagestandaard waar veel, maar niet alles, van CSRD op is gebaseerd. Als je GRI al gebruikt ben je een heel eind op weg. Zo niet, dan zul je ermee te maken krijgen.

Lettersoep

Naast GRI gebruikt CSRD ook andere standaarden. En ze hebben overal ingewikkelde namen voor bedacht en die weer afgekort. Zoals ik al beloofde, hier is een spiekbriefje met veelvoorkomende afkortingen en begrippen. Het is niet compleet hoor, maar hiermee kom je al een eind. Laat je me weten als je afkortingen mist? We publiceren de lijst ook op onze site.

De tekst gaat na de infographic verder >>

CSRD spiekbrief | Babette Porcelijn | Think Big Act Now

Kortom, er zijn al veel frameworks waar CSRD op voortborduurt of naast staat. Probeer door de bomen het bos te zien en omarm CSRD. Het is goed voor de wereld. En beter voor je organisatie.

Heb je vragen over CSRD of ben je benieuwd hoe wij je hierin verder kunnen helpen? Mail ons dan of bekijk het CSRD-trainingsaanbod op de website van Think Big Act Now.

Blogs

Make a Leap Day: handvatten voor postgroei in de praktijk

Met schrikkeldag hebben we dit jaar een dag extra. Laat die dag niet opslokken door het alledaagse maar neem deel aan de make-a-leap day! In zes masterclasses ontvang je handvatten voor postgroei in de praktijk, inzichten en inspiratie waarmee je koers kunt zetten in een tijd van chaos en verandering. Met masterclasses van: Paul Schenderling: […]

Lees meer

Impacttraining voor professionals

Vergroot de positieve impact van jouw organisatie Wil jij in kaart brengen hoe jouw organisatie effectief kan bijdragen aan een veilige, fijne toekomst? In deze training leer je hoe je negatieve impact op mens en planeet ombuigt in een positieve. Je ontwikkelt of versterkt je eigen project onder onze begeleiding. Deze training is gebaseerd op […]

Lees meer

VPRO tegenlicht & Dutch Design Week

VPRO en Dutch Design Week (DDW) maakten op zondag 22 oktober een interactieve liveshow: samen met ontwerpers, experts én het publiek zochten ze naar oplossingen voor de wegwerpmaatschappij. Babette opende de show met een gesproken column.  

Lees meer

CSRD Impact training

Breng CSRD tot leven Kickstart CSRD en maak je organisatie toekomstbestendig. Een unieke 1-daagse training, gegeven door de grondlegger van het ‘verborgen impact denken’ Babette Porcelijn.  Deze dag legt de basis voor CSRD binnen je organisatie en biedt verdiepende inzichten hoe je het meeste uit CSRD haalt. De training vindt opnieuw plaats op 6 maart […]

Lees meer