Vervoer

We hebben natuurlijk een raar jaar achter de rug wat betreft vervoer (en een heleboel andere dingen). Onze impact op dit gebied zal dan ook flink lager zijn dan de jaren hiervoor. Toch is er een grote kans dat we, zodra het weer kan, snel terug zullen zijn op ons oude niveau. Daarom hier tips en handvatten om straks bewuster te reizen – van huis naar de supermarkt, naar het werk en naar onze vakantiebestemmingen.

Eerst drie facts to impress om rond te strooien op feestjes (zodra die weer kunnen!), gevolgd door tips zodat jij gemakkelijk duurzamere keuzes kunt maken.

Facts to impress

>> Het produceren van een nieuwe auto kost evenveel energie als zes jaar autorijden; dat is verborgen impact. Als je je oude auto inruilt voor een energiezuinige variant, ga je daarom pas na 13 jaar energie besparen.

>> Eén retourtje Bali heeft per persoon evenveel klimaatimpact als vier jaar autorijden.

>> Een opstijgende Boeing 747 stoot evenveel (ultra)fijnstof uit als een miljoen vrachtwagens.

De grote brandstofverbruikers in personenvervoer zijn autorijden en vliegen. Vliegen staat op een bescheiden vijfde plaats in de impact top 10 van de gemiddelde Nederlander. Maar de gemiddelde Nederlander vliegt één keer per jaar een afstand vergelijkbaar met een retourtje Lissabon. Je vliegt natuurlijk makkelijk meer dan dat. Met een retourtje Bali staat vliegen al op de derde plaats in de top 10. Vlieg je een paar keer per jaar, dan staat vliegen bij jou zo op nummer 1. Datzelfde geldt voor de auto: ben je veel onderweg, dan schiet ‘ie al snel door naar de eerste plaats. Benieuwd hoe dat bij jou is? Meet jouw impact met Mijn Verborgen Impact en ontdek op welke plek ze staan in jouw top 10.

Wat kies je dan?

Als je je impact op het gebied van vervoer laag wilt houden (of krijgen) is het handig om je te focussen op de grote dingen. Deze keuzeboom laat je zien wat die zijn. Begin bij de stam en werk omhoog naar de bladeren!

Aan de slag

Ga voor jezelf na waar jouw kansen liggen om je impact te verlagen (of laag te houden). Wat doe je al goed? Wat zou je wel eens anders willen doen? Schrijf dit eens kort voor jezelf op, waarbij je eerst kijkt naar je dagelijkse leven. Trips naar de supermarkt, werk, school of kinderopvang, enzovoorts. Gebruik je daarvoor de auto, en zou dat ook met de fiets kunnen? Hoe vaak gebruik je je auto eigenlijk, en hoe vaak staat hij stil? Kijk ook eens naar het kostenplaatje, hoeveel ben je nu kwijt aan de afschrijving, wegenbelasting, verzekering, onderhoud, parkeren en hoeveel zou je kwijt zijn als je de keren dat je echt een auto nodig hebt een taxi pakt of (deel)auto huurt?

Wat vakanties betreft is het tegenwoordig super easy om in het vliegtuig te stappen naar een verre bestemming. Logisch ook, hoor ik je denken, het kost amper iets. Die prijzen zijn echter kunstmatig laag; met belastingvrije kerosine en de vliegindustrie hoeft de schades aan onze gezondheid en aan het milieu niet te betalen.

Waar ben je naar op zoek in een vakantie? Kun je dat ook dichterbij huis vinden, ergens in Europa? En kun je daar komen zonder vliegtuig, bijvoorbeeld met een trein, bus, huurauto of zelfs de fiets? Babette is wel eens – met man en twee kinderen – naar Rome gefietst. Wauw! Die reis staat bij haar nog steeds ver bovenaan van tofste vakanties ooit meegemaakt.

Tips

  • Op welke routine-ritten kun je de auto vervangen door ov, fietsen of lopen? 80% van alle Nederlandse autoritten is korter dan 5 kilometer, dat lukt vaak ook prima op de fiets. Probeer het een poosje en kijk of je het kunt volhouden. Heb je meteen meer beweging 🙂
  • Rijd je meer dan 4000 kilometer per jaar? Dan is elektrisch schoner; neem er wel meteen zonnepanelen bij, anders verlég je het probleem alleen; maar naar de kolencentrale!
  • Kun je dit jaar je auto wegdoen? Probeer het eens een poosje zonder. Je kunt lid worden van een deelauto en met het geld dat je bespaart kun je er rustig af en toe een huren.
  • Bedenk toffe trips zonder vliegen, bijvoorbeeld met de (slaap)trein, of met de fiets. Door de coronalockdown heb je daar vast al wat meer ervaring mee?
  • Plant voor elke vlucht die je toch nog maakt de juiste hoeveelheid bomen (heel veel dus! Zie deze blog over compenseren).

Handige sites

Ecopassenger.org helpt je om super simpel de uitstoot van verschillende vervoersopties te vergelijken.

– Via NS internationaal kun je gemakkelijk een treinreis boeken naar vele steden binnen Europa. Scheelt je ontzettend veel impact en duurt niet eens veel langer als je van deur tot deur rekent. Zit je ook nog eens comfortabeler dan in een vliegtuig én je maakt je reis écht mee.

Interrail maakt reizen met de trein door Europa betaalbaar. Pak een kaart van Europa bij de hand en ontdek waar je allemaal heen kunt. Rugzak op en gaan!

Blablacar, om medereizigers te vinden voor je ritten in de auto of zelf mee te rijden met iemand. Ze bieden tegenwoordig ook erg goedkope busreizen aan.

Snappcar, deel en verhuur je auto. Zo kun je ook gemakkelijk een auto huren voor die ene trip waar hij toch wel echt handig is, zonder dat je de hele tijd een auto voor de deur hebt staan.

– Pak een deelauto via bijvoorbeeld Greenwheels of MyWheels. In veel gemeentes en steden zijn lokale aanbieders van deelauto’s, zoals ConnectCar in Amsterdam. Googlen maar!

Meer weten?

Allerlei achtergrondinfo en afwegingen, zoals case-studies over vliegen en een vergelijking tussen een benzineauto en een elektrische auto vind je in het boek De verborgen impact.

In het praktische doeboek EcoPositief in vijf stappen neemt Babette je mee in de ontdekkingstocht naar een duurzamer dagelijks leven. Daar vind je naast bovenstaande keuzeboom ook handige afvinklijstjes met tips en een keuzehulp om je uit te dagen anders te reizen.

Zelf een toffe reis gemaakt die je wilt delen? Tips of vragen? Stuur ons dan een berichtje. We horen graag van je!

Wil je meer weten over verborgen impact? We vertellen je er graag meer over. Bijvoorbeeld tijdens een lezing, waarin we je meenemen in de wereld van De verborgen impact en we de blinde vlekken in ons denken over duurzaamheid blootleggen. Na een lezing over De verborgen impact heb je genoeg handvatten die je helpen bij het maken van écht duurzame keuzes. Je weet dan precies in welke dagelijkse situaties je het meeste verschil kunt maken voor een duurzame leefstijl. Je krijgt inzicht in de globale context van onze impact op de planeet én praktisch handelingsperspectief om thuis toe te passen. Je zal zien dat het echt verschil maakt wat je doet en hoe je het meest effectief aan de slag kunt gaan voor een fijn en duurzamer leven!

In een aanvullende workshop kunnen we nog meer tips en handvatten geven om jouw proces naar een duurzamer leven te starten. Ook brengen we in kaart hoe jij jouw eco-positieve slagkracht optimaal kunt benutten. Zo ontdek je hoe jij op jouw unieke manier kunt bijdragen aan een fijne én duurzame toekomst, voor iedereen!

Wil je in jouw omgeving of met je collega’s een sterke basis leggen om verder te verduurzamen? Kijk dan eens of onze (inhouse) trainingen iets voor jullie zijn. Na het programma heb je helder voor ogen waarom én hoe jij je wilt inzetten voor een duurzame wereld. Je kunt kort en bondig vertellen over de belangrijkste kennis en inzichten uit De verborgen impact, gekoppeld aan jouw drijfveer en jouw persoonlijke plannen voor meer eco-positieve impact. Tijdens een inhouse training verkennen we ook welke kansen jullie als organisatie hebben om minder schadelijke en meer eco-positieve impact te maken. Contact ons als je benieuwd bent naar de mogelijkheden, we kijken ernaar uit je te ontmoeten!

Ga voor jezelf na waar jouw kansen liggen om je impact te verlagen (of laag te houden). Wat doe je al goed? Wat zou je wel eens willen proberen?