Spullen & kleding

Als je de Impact Top 10 van de gemiddelde Nederlander al hebt gezien, weet je dat spullen met stip op nummer 1 staan qua impact in ons dagelijks leven. Vaak zijn we ons wel bewust van het energieverbruik van onze producten of het gedoe dat het geeft als we ervan af willen. Maar het productieproces is best een blinde vlek. Goed om die verborgen impact ook in beeld te krijgen dus!   

Wat zijn spullen? Niet eetbare producten, dingen die je in een warenhuis kunt kopen of dingen die je in een doos stopt als je gaat verhuizen. Denk aan elektronica zoals laptops en telefoons, maar ook aan speelgoed, stofzuigers, papier, meubels, boeken, vakantiespullen, sportartikelen, keukengerei, gadgets, lampen, tuingereedschap, de wasmachine en ga zo maar door. Kleding en textiel (de nummer 7 in de top 10) pakken we hier samen met alle andere spullen.

Hieronder drie facts to impress die je kunt rondstrooien op verjaardagen of in de kroeg. Daarna geven we tips voor het verduurzamen van jouw levensstijl op dit thema, zodat jij gemakkelijk duurzamere keuzes kunt maken.

Facts to impress

>> Om het gif dat vrijkomt bij de productie van één laptop te verdunnen tot een veilig niveau, zou je het eigenlijk moeten oplossen in 2000 grote wedstrijdzwembaden. (Niet doen hoor ;-))

>> De 16 grootste containerschepen ter wereld stoten evenveel zwavel uit als alle auto’s bij elkaar. En er varen niet 16 maar zo’n 50.000 vrachtschepen over de wereld, met grondstoffen en spullen voor ons; de westerse consument.

>> 2,5% van alle beschikbare landbouwgrond is beplant met katoen, een gebied 10 keer zo groot als Nederland.

Dan verbaast het je vast niet dat ‘spullen’ de nummer 1 impact is van de gemiddelde Nederlander!

Met de aankoop van spullen hebben we een enorme impact op de planeet. Die impact zit ‘m vooral in de mijnbouw en productie, dus het maken van het ding. De zichtbare impact, dus elektriciteit tijdens gebruik, is daarbij vergeleken klein. Daarom staan ‘spullen’ meestal niet op de standaardlijstjes van verduurzamen.

Dagelijkse keuzes

Als je je impact op het gebied van spullen wilt verlagen, dan kun je de vragen uit deze keuzeboom in gedachten houden.

Aan de slag

Sommige spullen koop je eens in de zoveel tijd, zoals een telefoon of een bank. Andere producten heb je veel vaker nodig, of koop je ‘voor de leuk’ als je er tegenaan loopt. En wat doe je met cadeautjes?

Goed omgaan met de spullen en kleding die je al hebt is een goede manier om je impact laag te houden, je doet dan immers langer met iets dat al bestaat. Kijk daarom als iets kapot is (of beter nog voordat dat gebeurt) of je het kunt repareren. Door een vakman, of bij een Repair Café bij jou in de buurt.

Voor kleding is dat helemaal makkelijk, want hoeveel fijner is het om die favoriete broek nog langer te kunnen dragen dan op zoek te moeten naar een waardig alternatief? Een kleermaker kan je voor een klein bedrag helpen met het (ver)maken en ook zelf kun je aan de slag met patches of Japans naaiwerk (check Pinterest maar eens). Ook de manier hoe je je kleding wast en droogt maakt uit, in dit artikel van de Correspondent vind je antwoord op al je was- en droogvragen.

Tips

Hier een aantal tips voor een lagere impact op spullen en kleding. Kies wat bij jou past (en bedenk meteen hoeveel geld je dit kan schelen). Ook voor het geven van duurzame cadeaus vind je hieronder suggesties.

>> Spullen

  • Koop alleen wat je nodig hebt of wat jou helpt om eco-positief te worden, liefst refurbished of tweedehands.
  • Doe langer met de spullen die je hebt, repareer als iets stuk is. Leen, huur, deel of lease.
  • Kies bij voorkeur spullen zonder elektronica.
  • Zet je oude smartphone of laptop op Marktplaats of breng hem naar de milieustraat.
  • Vul een doos met spullen die naar de kringloopwinkel mogen. Plan een Grote Opruimdag, zet hem alvast in je agenda.

>> Kleding

  • Shop in je eigen kledingkast en bedenk nieuwe combinaties.
  • Kijk of er een kledingbibliotheek bij jou in de buurt zit, zoals LENA the Fashion Library in Amsterdam of Outfit Library LESS in Arnhem. Voor boeken heel normaal, voor kleding binnenkort ook!
  • Zoek toffe tweedehands winkels in je buurt of ga naar de Kringloop. Ruilmarkten of -middagen met vriendinnen zijn ook geweldig om aan tweedehands nieuws te komen. Online kun je ook meer dan genoeg tweedehands kleding vinden, kijk maar eens op Marktplaats of Vinted.
  • Koop je iets nieuws? Kies dan voor een goede stof, tijdloze kwaliteit, van een duurzaam merk en doe er heel lang mee, en dan heb ik het niet over een jaar of drie, maar over tien tot twintig jaar.
  • Jij bent jij en dat is goed. Je hoeft niet elke maand een nieuwe outfit om geliefd te zijn 🙂

>> Cadeaus 

Geef Present Present: een top initiatief om minder nieuwe cadeaus te kopen en juist aandacht(ig) te geven. Doe mee en registreer jouw aandachtige cadeau op hun site. Het doel is om dit jaar 100.000 Present Presents te geven!

Wat geef je dan? Nou, bijvoorbeeld:

  • Geef een belevenis, denk aan een wandeling of een avondje uit.
  • Geef tijd & aandacht.
  • Geef hulp, bijvoorbeeld jouw klustalent, groene vingers of een avondje oppassen op de kinderen.
  • Geef tweedehands, refurbished of duurzaam. Ga schatzoeken bij een kringloop of kijk voor speelgoed eens naar SwapSint.
  • Geef letterlijk iets groens: wie wordt er niet blij van een boom of leuke planten? Liever geen bloemen; die zijn juist vervuilend. En kies bij voorkeur biologisch groen. Kijk bijvoorbeeld eens bij Sprinklr, Bakker (even filteren op biologisch gecertificeerd), Natural Bulbs (voor natuurlijk gekweekte bloembollen) of OGREEN.

Handige sites:

Peerby, deel jouw heggenschaar, aanhangwagen en statafel met je buren.

Marktplaats, do we need to say more?

Jafix.com is een platform waar je allerlei reparatiehandleidingen vindt om je spullen te repareren. Je kunt daar ook zelf handleidingen delen, om anderen met jouw kennis te helpen!

Vinted, koop en verkoop jouw tweedehands kleding, tassen en schoenen. Zonde om iets ongebruikt in de kast te laten staan toch? Op TheNextCloset vind je merkkleding en andere high fashion. Voor ieder wat wils.

Gratis af te halen, wie weet maak jij anderen blij met dat waar jij vanaf wilt – en hoef je zelf niet naar de milieustraat.

– Shoppen in je eigen kledingkast, check de vele styling tips van Chiara Spruit – Indiaan in je kast – voor inspiratie!

– Je eigen kleding maken of repareren, maar weinig ervaring met een naaimachine? Maakt niet uit! Kijk maar eens op VisibleMending en laat je inspireren.

– Challenge jezelf om een tijd geen nieuwe kleding te kopen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Instagram van de No Buy Challenge voor inspiratie en tips.

Meer weten?

Allerlei achtergrondinfo en afwegingen, zoals case-studies over het maken van een laptop en een spijkerbroek vind je in het boek De verborgen impact. 

In het praktische doeboek EcoPositief in vijf stappen neemt Babette je mee in de ontdekkingstocht naar een duurzamer dagelijks leven. Daar vind je naast bovenstaande keuzeboom ook handige afvinklijstjes met tips en een keuzehulp om gemakkelijk duurzame keuzes te maken als je iets gaat kopen.

Heb je vragen of aanvullingen? Stuur ons een berichtje.

Wil je echt de diepte in? We vertellen je graag meer over verborgen impact en effectief verduurzamen. Bijvoorbeeld tijdens een lezing, waarin we je meenemen in de wereld van De verborgen impact en we de blinde vlekken in ons denken over duurzaamheid blootleggen. Na een lezing over De verborgen impact heb je genoeg handvatten die je helpen bij het maken van écht duurzame keuzes. Je weet dan precies in welke dagelijkse situaties je het meeste verschil kunt maken voor een duurzame leefstijl. Je krijgt inzicht in de globale context van onze impact op de planeet én praktisch handelingsperspectief om thuis toe te passen. Je zal zien dat het echt verschil maakt wat je doet en hoe je het meest effectief aan de slag kunt gaan voor een fijn en duurzamer leven!

In een aanvullende workshop kunnen we nog meer tips en handvatten geven om jouw proces naar een duurzamer leven te starten. Ook brengen we in kaart hoe jij jouw eco-positieve slagkracht optimaal kunt benutten. Zo ontdek je hoe jij op jouw unieke manier kunt bijdragen aan een fijne én duurzame toekomst, voor iedereen!

Wil je in jouw omgeving of met je collega’s een sterke basis leggen om verder te verduurzamen? Kijk dan eens of onze (inhouse) trainingen iets voor jullie zijn. Na het programma heb je helder voor ogen waarom én hoe jij je wilt inzetten voor een duurzame wereld. Je kunt kort en bondig vertellen over de belangrijkste kennis en inzichten uit De verborgen impact, gekoppeld aan jouw drijfveer en jouw persoonlijke plannen voor meer eco-positieve impact. Tijdens een inhouse training verkennen we ook welke kansen jullie als organisatie hebben om minder schadelijke en meer eco-positieve impact te maken. Contact ons als je benieuwd bent naar de mogelijkheden, we kijken ernaar uit je te ontmoeten!

Er zijn veel manieren om je impact op het gebied van spullen te verlagen. Bedenk ook eens hoeveel geld dit je gaat schelen!