Nieuwe Economie Nu – Babette bij de Tweede Kamer

Vanmiddag mocht Babette Tweede Kamer leden toespreken, bij het aanbieden van het manifest ‘Nieuwe Economie Nu’. Dit deelde ze met de aanwezigen:
 
“Ik ben Babette Porcelijn, onafhankelijk onderzoeker en schrijver. Ik onderteken het manifest Nieuwe Economie Nu omdat al het wetenschappelijk materiaal dat ik bestudeerde maar één conclusie toelaat: verduurzamen is de goedkoopste manier om de economie te redden. En hoe sneller we verduurzamen, hoe beter we er straks nog voorstaan. Dat lukt alleen als we de weeffouten uit de huidige economie halen. Dit manifest roept u op om hier werk van te maken.
 
Steeds meer economen waarschuwen dat het leidende economische model ons in de problemen brengt. Focus op BBP-groei heeft lange tijd welvaart gebracht, maar dat systeem werkt inmiddels meer tégen dan voor ons. Dat is ook wel logisch, want eindeloze groei op een eindige planeet is geen reëel uitgangspunt.
 
Het BBP heeft bovendien blinde vlekken voor sociaal en natuurlijk kapitaal. En daardoor kan het zijn dat het BBP wel groeit, maar de veilige basis van een stabiele samenleving en voldoende natuurlijke hulpbronnen afkalft.
 
Als we onze toekomst willen veiligstellen moet het systeem dus anders. En dat kan ook als we daarvoor kiezen. Ga voor een nieuwe economie waarin we ons richten op wat er werkelijk toe doet: welzijn voor iedereen, hier én daar, nu én straks. Ga voor een levende planeet. Ga voor een economie die niet om kwantiteit draait maar om kwaliteit!
 
Vandaar onze oproep aan u om deze zes essentiële maatregelen te nemen:
1. Gebruik een ander kompas: verleg het doel van BBP-groei naar welzijn en duurzaamheid.
2. Verleg belasting op arbeid naar grondstoffen en schadelijke impact.
3. Sluit Nederland aan bij de Wellbeing Economy Governments
4. Moderniseer het economie-onderwijs
5. Verklein onze mondiale ecologische voetafdruk in 2030 met 50%
6. Pak ongelijkheid aan.
 
Dit is de weg naar een stabiele samenleving en een bloeiende economie. Laten we die met elkaar inslaan.
 
Dank voor uw aandacht”.

Het manifest is opgesteld door Platform Duurzame en Solidaire Economie en wordt breed gesteund, door ruim 70 organisaties. In het manifest wordt opgeroepen om in te zetten op een welzijnseconomie, en is aangeboden in het gebouw van de Tweede Kamer aan de leden van de commissie Economische Zaken en Klimaat!

Blogs

CSRD Impact training

Breng CSRD tot leven Kickstart CSRD en maak je organisatie toekomstbestendig. Een unieke 1-daagse training, gegeven door de grondlegger van het ‘verborgen impact denken’ Babette Porcelijn.  Deze dag legt de basis voor CSRD binnen je organisatie en biedt verdiepende inzichten hoe je het meeste uit CSRD haalt. De training vindt plaats op 5 oktober 2023. […]

Lees meer

CSRD: Van transparantie naar transformatie

Babette sprak namens de stichting bij Circl NL over CSRD. Wat verandert er door de nieuwe Europese regels? Een papieren tijger of gaan we nu echt de verandering inzetten? Kijk hier het hele gesprek terug.

Lees meer

Training voor professionals

Vergroot de positieve impact van jouw organisatie Training rond het gedachtegoed van De verborgen impact en Het happy 2050 scenario. Wil jij in kaart brengen hoe jouw organisatie kan bijdragen aan een veilige, fijne toekomst? In deze training leer je hoe je een negatieve impact op mens en milieu ombuigt in een positieve. Met aandacht […]

Lees meer

CSRD Impact training – 21 juni 2023

Breng CSRD tot leven Kickstart CSRD en maak je organisatie toekomstbestendig. Een unieke 1-daagse training, gegeven door de grondlegger van het ‘verborgen impact denken’ Babette Porcelijn.  Deze dag legt de basis voor CSRD binnen je organisatie en biedt verdiepende inzichten hoe je het meeste uit CSRD haalt. De training vindt plaats op 21 juni 2023 […]

Lees meer