Nieuwe Economie Nu – Babette bij de Tweede Kamer

Vanmiddag mocht Babette Tweede Kamer leden toespreken, bij het aanbieden van het manifest ‘Nieuwe Economie Nu’. Dit deelde ze met de aanwezigen:
 
“Ik ben Babette Porcelijn, onafhankelijk onderzoeker en schrijver. Ik onderteken het manifest Nieuwe Economie Nu omdat al het wetenschappelijk materiaal dat ik bestudeerde maar één conclusie toelaat: verduurzamen is de goedkoopste manier om de economie te redden. En hoe sneller we verduurzamen, hoe beter we er straks nog voorstaan. Dat lukt alleen als we de weeffouten uit de huidige economie halen. Dit manifest roept u op om hier werk van te maken.
 
Steeds meer economen waarschuwen dat het leidende economische model ons in de problemen brengt. Focus op BBP-groei heeft lange tijd welvaart gebracht, maar dat systeem werkt inmiddels meer tégen dan voor ons. Dat is ook wel logisch, want eindeloze groei op een eindige planeet is geen reëel uitgangspunt.
 
Het BBP heeft bovendien blinde vlekken voor sociaal en natuurlijk kapitaal. En daardoor kan het zijn dat het BBP wel groeit, maar de veilige basis van een stabiele samenleving en voldoende natuurlijke hulpbronnen afkalft.
 
Als we onze toekomst willen veiligstellen moet het systeem dus anders. En dat kan ook als we daarvoor kiezen. Ga voor een nieuwe economie waarin we ons richten op wat er werkelijk toe doet: welzijn voor iedereen, hier én daar, nu én straks. Ga voor een levende planeet. Ga voor een economie die niet om kwantiteit draait maar om kwaliteit!
 
Vandaar onze oproep aan u om deze zes essentiële maatregelen te nemen:
1. Gebruik een ander kompas: verleg het doel van BBP-groei naar welzijn en duurzaamheid.
2. Verleg belasting op arbeid naar grondstoffen en schadelijke impact.
3. Sluit Nederland aan bij de Wellbeing Economy Governments
4. Moderniseer het economie-onderwijs
5. Verklein onze mondiale ecologische voetafdruk in 2030 met 50%
6. Pak ongelijkheid aan.
 
Dit is de weg naar een stabiele samenleving en een bloeiende economie. Laten we die met elkaar inslaan.
 
Dank voor uw aandacht”.

Het manifest is opgesteld door Platform Duurzame en Solidaire Economie en wordt breed gesteund, door ruim 70 organisaties. In het manifest wordt opgeroepen om in te zetten op een welzijnseconomie, en is aangeboden in het gebouw van de Tweede Kamer aan de leden van de commissie Economische Zaken en Klimaat!

Blogs

Training tot Ambassadeur van Think Big Act Now – juni 2023

Think Big Act Now vergroot jouw positieve slagkracht. We helpen organisaties, mensen thuis en scholen op weg naar een veilig en fijne toekomst. Een van de belangrijkste voorwaarden daarvoor is een intacte planeet. Daar dragen we aan bij door kennis en context te geven op wereldschaal (Think Big) en te laten zien wat wij als […]

Lees meer

Podcast Groene Wegen

In de vijfde aflevering van Groene wegen een uitgebreid gesprek met Babette Porcelijn (1973). Zij is industrieel ontwerper en bekend van de boeken De Verborgen Impact en The Happy 2050 Scenario. Babette woont met haar man Rick en twee kinderen in Amsterdam. Thuis in haar woonkamer kwam ze op een middag tot een bijzonder inzicht […]

Lees meer

Nieuwe Economie Nu – Babette bij de Tweede Kamer

Vanmiddag mocht Babette Tweede Kamer leden toespreken, bij het aanbieden van het manifest ‘Nieuwe Economie Nu’. Dit deelde ze met de aanwezigen: “Ik ben Babette Porcelijn, onafhankelijk onderzoeker en schrijver. Ik onderteken het manifest Nieuwe Economie Nu omdat al het wetenschappelijk materiaal dat ik bestudeerde maar één conclusie toelaat: verduurzamen is de goedkoopste manier om de economie te […]

Lees meer

’Moet ik nu toch mijn auto wegdoen?’ Een gesprek met onze nieuwe columnisten over groener leven, maar nu echt

Zondag 19 februari starten Elisah Pals en Babette Porcelijn hun nieuwe columnserie ’The happy impacters’. Op naar een kleinere voetafdruk én grotere handafdruk. Lees meer over de column via Het Noordhollands Dagblad.

Lees meer