Babette bij de Livestream van Het Klokhuis

Door te eten, te wonen, te kopen en te reizen gebruikt ieder van ons een stuk aarde. Dit noemen we de ecologische voetafdruk. Nederlanders leven letterlijk op te grote voet. Drie aardbollen, zoveel zouden we nodig hebben als iedereen op de wereld zou leven zoals wij in Nederland. Waar hebben we al die grond voor nodig?

Presentatoren Janouk en Nizar gaan in de vijfdelige serie Het Klokhuis over De Voetafdruk op zoek naar het antwoord op deze vraag.

Babette was te gast bij de Klokhuis Meet-Up, waarbij Nizar El Manouzi met haar en een aantal gasten in gesprek ging over ‘De Voetafdruk’. Kinderen uit groep 7 en 8 in heel Nederland konden thuis of op school deelnemen aan de meet-up via een interactieve livestream vanuit de ZB in Middelburg.

Om te leven heeft iedereen een stukje aarde nodig: landbouwgrond voor je groente, katoen voor je kleding, bomen voor hout. Het stukje land dat één persoon nodig heeft om een jaar te leven, noem je je ecologische voetafdruk. Als iedereen zou leven als een gemiddelde Nederlander, zijn er eigenlijk ruim drie aardbollen nodig. Terwijl we er maar een van hebben.

Nizar zocht samen met de deskundigen uit waarom we zo’n groot stuk van de aarde nodig hebben en wat er gebeurt met de wereld als we zo doorgaan. Ook bespraken ze wat je zelf kunt doen om je voetafdruk te verkleinen. Kinderen keken mee via een computer of het digibord in de klas en kunnen live hun vraag stellen aan de gasten.

Een van de gasten aan tafel was klimaatonderzoeker Margot Cramwinckel. Ze bestudeert de bodem van de zee, die vol zit met resten en sporen van planten en dieren. Met die informatie onderzoekt Margot hoe het klimaat verandert. In de livestream legde ze uit waarom dat tegenwoordig sneller gaat dan vroeger.

Ook oprichter van de organisatie Think Big Act Now Babette Porcelijn zat aan tafel. Babette onderzocht voor haar boek ‘Het happy 2050 scenario’ hoe we voor een gezonde wereld zorgen zodat we elkaar later een gelukkig 2050 kunnen wensen. Ze ging met de klassen testen of ze weten hoe groot hun eigen voetafdruk eigenlijk is. 

Tot slot ging Nizar in gesprek met Elisah Pals van Zero Waste Nederland.Toen Elisah op vakantie in Colombia met haar voeten tussen het aangespoelde plastic stond, besloot ze om te gaan leven met zo min mogelijk afval. Dat betekent geen voedsel kopen dat in plastic verpakt is, oude spullen recyclen en zelf tandpasta maken in plaats van een plastic tube gebruiken. In de meet-up gaf ze tips over hoe je zelf ook zo min mogelijk afval kan creëren.

Blogs

CSRD: Van transparantie naar transformatie

Babette sprak namens de stichting bij Circl NL over CSRD. Wat verandert er door de nieuwe Europese regels? Een papieren tijger of gaan we nu echt de verandering inzetten? Kijk hier het hele gesprek terug.

Lees meer

Training voor professionals – 2023

Vergroot de positieve impact van jouw organisatie Training rond het gedachtegoed van De verborgen impact en Het happy 2050 scenario. Wil jij in kaart brengen hoe jouw organisatie kan bijdragen aan een veilige, fijne toekomst? In deze training leer je hoe je een negatieve impact op mens en milieu ombuigt in een positieve. Met aandacht […]

Lees meer

CSRD Impact training – 21 juni 2023

Breng CSRD tot leven Kickstart CSRD en maak je organisatie toekomstbestendig. Een unieke 1-daagse training, gegeven door de grondlegger van het ‘verborgen impact denken’ Babette Porcelijn.  Deze dag legt de basis voor CSRD binnen je organisatie en biedt verdiepende inzichten hoe je het meeste uit CSRD haalt. De training vindt plaats op 21 juni 2023 […]

Lees meer

Sprekerstraining – september 2023

Word gecertificeerd TBAN Spreker   De training is bedoeld voor professionals die anderen willen inspireren met ons gedachtegoed in hun (net)werk, en lezingen en workshops willen geven. Deze training is een vervolg op de opleiding ‘Think Big Act Now voor professionals’. Na afronding krijg je een licentie van ons om de kennis en materialen te […]

Lees meer