Dag 6: je slagkracht als mens

Oké, we hebben allerlei rollen in ons leven. Maar we zijn ook ménsen, met een hoofd en een hart, liefde, passie, talenten, kennis, vaardigheden, een lichaam en een geest. En we willen uiteindelijk allemaal hetzelfde: lang en gelukkig leven. (En dan bedoel ik geluk in de zin van een waardig en waardevol leven; niet te verwarren met genot!) We willen niet alleen een goed leven vandaag, maar straks óók nog een happy 2050 graag! Wat maakt eigenlijk gelukkig en wat kun je daarvoor doen?

Deze zesde en een-na-laatste aflevering van Goede Voornemens voor 2050 gaat over je slagkracht als mens voor een fijne, veilige wereld. En wat blijkt? Wat je kunt doen voor een happy 2050 maakt vandaag ook al gelukkig!

> You know what to do: pak je lijst met Goede Voornemens en aanvullen maar!

Goeddoen voor de wereld en voor anderen
Een van de pijlers van geluk is goeddoen voor de wereld en voor anderen; een doel in je leven hebben, je inzetten voor iets groters dan jezelf. (Denk aan de theorieën Ikigai en Bliss.) Supergoed nieuws, want dat betekent dat je inzetten voor een happy 2050 VANDAAG AL GELUKKIG MAAKT! Elise, onze ambassadeurs, de bestuursleden en ik voelen dat dagelijks in ons werk. Het is zo fijn om je bezig te houden met iets wat ertoe doet, om je slagkracht voor een fijne wereld te vergroten. Dat wensen we iedereen toe 🙂

Zelfrespect en leven naar je waarden
Ieder mens heeft een eigen set van waarden; bewust of onbewust. Geluk komt makkelijker binnen handbereik als je naar je waarden leeft, want het versterkt je zelfrespect. En dat is een pijler van geluk.

  • Ken jij je waarden? Wat vind je belangrijk, wat maakt jouw leven de moeite waard? Doe bijvoorbeeld deze waardentest eens.
  • Leef je daar ook naar? Neem je misschien dingen voor lief die eigenlijk heel belangrijk voor je zijn, zoals een relatie of je gezondheid? Natuur en klimaat, of mensen helpen?
  • Is je werk in lijn met jouw diepgevoelde opvattingen? Kun je daarin meer slagkracht ontwikkelen voor de dingen die jij echt belangrijk vindt in het leven? Bedenk eens wat je wilt achterlaten voor volgende generaties.

> Geven deze inzichten jou aanleiding voor nieuwe goede voornemens? Schrijf ze op!

Denk positief
De beleving van geluk zit deels in jezelf. Het is jouw beoordeling van wat er gebeurt, en die beoordeling maak jij in je hoofd, in je lijf. Iemand die warm, positief en liefdevol is, zal gelukkiger zijn dan iemand die angstig, boos of wantrouwig is. Verbinden in plaats van botsen. Dat is niet alleen goed voor je eigen geluk, maar ook voor de maatschappij: samen, als crew van de planeet aan de slag! Je kunt oefenen met de positieve tekstballonnen van de vorige post.

…met veerkracht en humor: humor helpt om problemen of tekortkomingen te relativeren. Daardoor kun je ontspannen en beter met tegenslagen omgaan. Gevoel voor humor draagt dus bij aan geluk; het verhoogt je veerkracht. We gaan roerige jaren tegemoet door ontwrichtende klimaatverandering en natuurverlies (denk alleen al aan corona). Je kunt dat soort schokken beter aan met een innerlijke wendbaarheid en een positieve mindset.

Verwacht niet te veel…
Stel dat je denkt dat je het lekkerste koekje van de wereld krijgt en het wordt een simpel biscuitje, dan ben je teleurgesteld. Maar als je helemaal geen koekje verwachtte, dan ben je er blij verrast mee (als je van koekjes houdt). Je zult gemakkelijker gelukkig zijn als je geen torenhoge verwachtingen hebt. Van je geliefden, van jezelf of van koekjes, om maar wat te noemen. Vervolgens kun je je aandacht richten op wat je wél hebt en daar dankbaar voor zijn.

…en geniet van de reis
Geluk is geen eindpunt, maar de weg zelf. Met alle hobbels en valkuilen. Neem die hobbels zoals ze komen en geniet van de reis; de weg is de herberg. Hoe dit helpt voor een betere wereld? Een leefstijl binnen de draagkracht van de Aarde is wellicht wat anders dan je gewend bent. Als je hele hoge eisen stelt aan luxe en jezelf verwennen maak je het jezelf onnodig moeilijk.

Luisteren naar je hoofd én je hart
Laat kennis en je hart hand in hand gaan. Ga niet zomaar af op je onderbuikgevoel, maar onderzoek eerst of het wel klopt. Neem verborgen impact mee. Blijf leren: doe interessante trainingen en cursussen, lees boeken en ga op onderzoek uit. Wees open-minded en nieuwsgierig. Sta open voor wetenschappelijke inzichten, vooral als ze anders zijn dan jij dacht. Die zijn het interessantst. Gebruik je geweten liefdevol.

Welzijn op orde: veilig & vrij, gezond, samen, bezig
Je welzijn is de eerste basisvoorwaarde voor een waardig leven en dus voor geluk. Welzijn gaat in grote lijnen over vier dingen (zie plaatje):

  • Veiligheid begint met een veilige leefomgeving: schone lucht, water en bodem, stabiel klimaat en intacte natuur. Dat is de onmisbare basis voor de mens en al het leven. Als we die niet op orde krijgen, vallen alle andere problemen daarbij in het niet. Aan een veilige planeet kun je meewerken door zelf duurzaam te leven en je in te zetten voor een duurzame wereld.

Voor vrijheid zijn gelijkheid, vrede en democratie cruciaal. Los eventuele problemen, boosheid en conflicten altijd vreedzaam op binnen de democratische rechtsstaat. Werk hieraan mee als dat binnen jouw vermogen ligt.

Geld is ook belangrijk om je welzijn op orde te kunnen brengen, vooral je veiligheid en je vrijheid. Maar dat is ook meteen de volgorde: welzijn is het doel, geld slechts een middel. Prettig om de rol van geld te relativeren, vind ik.

  • Leef gezond; eet niet meer dan je nodig hebt, eet vers en plantaardig, beweeg lekker veel, slaap genoeg en regelmatig, stop met verslavingen en ontspan voldoende. Een schoon milieu draagt bij aan je gezondheid en de meeste acties voor een gezond leven zijn ook goed voor het milieu. Een dikke win-win dus!
  • Samen: vier de liefde en je vriendschappen! Onderhoud je sociale netwerk. Besteed aandacht aan eenzame mensen. Met wie kun jij dit jaar eens wat vaker contact opnemen?
  • Voor zinvolle bezigheden zoek je je bliss: waar je talenten en je passie samenkomen, maar ook waar de wereld voor wil betalen én wat de wereld nodig heeft! Dat laatste is cruciaal. Kun je meewerken aan duurzaamheid en welzijn? Dan werk je mee aan een veilige, fijne toekomst! Uiteindelijk is dat ook beter voor jezelf. Check deze clubs, zij zijn hier supergoed mee bezig: Wellbeing Economy Alliance (WeAll), Doughnut Economy Action Lab (DEAL) en SDG Nederland.

Als je je bliss al gevonden hebt: optimaliseer je slagkracht en geniet ervan!

Dit was dag 6! Welke kansen zie jij om je geluk nu én straks te verhogen? Schrijf je goede voornemens op en ga er lekker mee aan de slag. Vergeet niet: de weg is de herberg!

Morgen kijken we nog een keer terug op de hele serie Goede Voornemens voor 2050. Zien we je dan weer?

We laten van 10 tot 17 januari 2022 in zeven afleveringen zien wat je allemaal kunt doen als je wilt bijdragen aan een veilige, fijne wereld. We gebruiken de inzichten uit Het happy 2050 scenario van Babette Porcelijn.

Je kunt slagkracht ontwikkelen in verschillende rollen. Als consument, in je werk, met je geld en als burger bijvoorbeeld. We gaan in deze week de verschillende rollen in je leven langs en we laten zien wat jij in elk van die rollen kunt doen om het verschil te maken.

Think Big Act Now helpt mensen om hun leefstijl te verbeteren, op basis van het gedachtegoed van Babette Porcelijn. Voor vragen kun je contact opnemen met Elise en Babette, via info@thinkbigactnow.org.

Andere afleveringen teruglezen:
0. Introductie
1. Goede voornemens als consument
2. Slagkracht in je werk
3. Goede voornemens over geld
4. Je slagkracht als burger
5. Slagkracht in relaties

Welke kansen zie jij om je geluk nu én straks te verhogen?

Blogs

Make a Leap Day: handvatten voor postgroei in de praktijk

Met schrikkeldag hebben we dit jaar een dag extra. Laat die dag niet opslokken door het alledaagse maar neem deel aan de make-a-leap day! In zes masterclasses ontvang je handvatten voor postgroei in de praktijk, inzichten en inspiratie waarmee je koers kunt zetten in een tijd van chaos en verandering. Met masterclasses van: Paul Schenderling: […]

Lees meer

Impacttraining voor professionals

Vergroot de positieve impact van jouw organisatie Wil jij in kaart brengen hoe jouw organisatie effectief kan bijdragen aan een veilige, fijne toekomst? In deze training leer je hoe je negatieve impact op mens en planeet ombuigt in een positieve. Je ontwikkelt of versterkt je eigen project onder onze begeleiding. Deze training is gebaseerd op […]

Lees meer

VPRO tegenlicht & Dutch Design Week

VPRO en Dutch Design Week (DDW) maakten op zondag 22 oktober een interactieve liveshow: samen met ontwerpers, experts én het publiek zochten ze naar oplossingen voor de wegwerpmaatschappij. Babette opende de show met een gesproken column.  

Lees meer

CSRD Impact training

Breng CSRD tot leven Kickstart CSRD en maak je organisatie toekomstbestendig. Een unieke 1-daagse training, gegeven door de grondlegger van het ‘verborgen impact denken’ Babette Porcelijn.  Deze dag legt de basis voor CSRD binnen je organisatie en biedt verdiepende inzichten hoe je het meeste uit CSRD haalt. De training vindt opnieuw plaats op 6 maart […]

Lees meer