Dag 3: goede voornemens over geld

De ene euro is de andere niet. Je kunt je geld uitgeven aan dingen die positieve impact hebben of juist aan schadelijke dingen. Het maakt ook uit waar jij je geld wegzet, want financiële instellingen hebben veel invloed in de wereld – en met jou als klant nog net iets meer. En wat te doen met belasting?? Als je wilt bijdragen aan een fijne toekomst, kun je slagkracht ontwikkelen met je geld. Hoe? Ontdek het in de aflevering van vandaag.

> Neem je lijst moet goede voornemens er weer bij en vul ze aan met voornemens over geld!

De impact per euro

Hoeveel impact heb je als je 1 euro aan spullen uitgeeft in vergelijking met 1 euro aan vlees, of aan de rest van de impact top 10? Vlees blijkt de meeste verborgen impact per euro te veroorzaken. Vlees eten is dus eigenlijk de ‘goedkoopste manier’ om veel schadelijke impact te hebben. Daarna komen douchen, vliegen en nieuwe spullen kopen. Het ov komt het beste uit de bus. Dat is dan ook eerder een oplossing dan een probleem. Goed om te weten, vinden wij!

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Voor De verborgen impact berekende Babette naast de impact top 10 ook de impact per euro. Dat geeft een ander beeld, omdat bijvoorbeeld vlees en douchen goedkoop is en elektronica duur.

Waar parkeer jij je geld?

Financiële instellingen investeren met ons geld in duurzame of juist schadelijke sectoren. Als zij verduurzamen maakt dat veel verschil, en wij kunnen hen seintjes geven dat wij dat belangrijk vinden. Denk aan het ABP, dat onlangs onder druk van burgerbeweging Fossielvrij NL besloot niet meer te investeren in fossiele energie. Goed nieuws!

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

De financiële sector heeft (te) veel macht omdat er zoveel leningen en schulden zijn in de wereld. Je ziet in dit plaatje dat de schuldenlast (en dus de financiële sector) hard groeit, waardoor investeerders en aandeelhouders steeds meer macht krijgen. Geld regeert. Maar geld is geen doel. Het zou een middel moeten zijn om de echte doelen te bewerkstelligen: welzijn voor iedereen op een veilige, intacte planeet.

  • Zet dus je geld weg bij happy 2050-proof instellingen; natuurlijk je bank, maar denk ook aan pensioen, verzekeringen, beleggingen of je hypotheek. Overstappen is easy met de overstapservice van de nieuwe bank. Kijk op eerlijkegeldwijzer.nl. Milieudefensie schreef er een handig artikel over.
  • Doe mee aan acties zoals die richting ABP, bijvoorbeeld via gofossilfree.org, 350.org of Both Ends.
  • Beleg of investeer je zelf? Kies dan alleen voor duurzame en sociale projecten. Geef bijvoorbeeld microkrediet aan vrouwen in ontwikkelingslanden met projecten die bijdragen aan het happy 2050 scenario. Kijk eens op Kiva.org.
  • Maak geen schulden, neem geen leningen. Als je ze hebt, probeer ze dan zo snel mogelijk af te betalen. Sowieso goed om geldzorgen te vermijden want die geven stress. In ernstige gevallen verlaagt het zelfs je IQ!

Belasting is een krachtige manier om ontwrichtende ongelijkheid tegen te gaan en om de welvaart gezond te verdelen.

  • Betaal belasting; privé én zakelijk. Vergeet ook niet de erfbelasting. Wees er trots op dat je dat doet, mag best!
  • Oh en als je zo rijk bent dat je je geld in een belastingparadijs wilt zetten: doe het niet!
  • Omarm de CO2-taks, of nog beter: een volwaardige impacttaks, want die hebben we nodig voor een goede marktwerking en een gezonde economie.

Dat was dag 3! Laat jij je geld al op een positieve manier werken aan een fijne toekomst? En heb je nog actiepunten gevonden voor aankomend jaar? Noteer je goede voornemens weer op je lijstje.

Morgen kijken we naar onze invloed als burger. Tot dan!

Stuur mij morgenochtend een mailtje met aflevering 4: goede voornemens als burger

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

We laten van 10 tot 17 januari 2022 in zeven afleveringen zien wat je allemaal kunt doen als je wilt bijdragen aan een veilige, fijne wereld. We gebruiken de inzichten uit Het happy 2050 scenario van Babette Porcelijn.

Je kunt slagkracht ontwikkelen in verschillende rollen. Als consument, in je werk, met je geld en als burger bijvoorbeeld. We gaan in deze week de verschillende rollen in je leven langs en we laten zien wat jij in elk van die rollen kunt doen om het verschil te maken.

Think Big Act Now helpt mensen om hun leefstijl te verbeteren, op basis van het gedachtegoed van Babette Porcelijn. Voor vragen kun je contact opnemen met Elise en Babette, via info@thinkbigactnow.org.

Andere afleveringen teruglezen:

0. Introductie

1. Goede voornemens als consument

2. Slagkracht in je werk

Laat jij je geld al op een positieve manier werken aan een fijne toekomst?

Blogs

Training tot Ambassadeur van Think Big Act Now – juni 2023

Think Big Act Now vergroot jouw positieve slagkracht. We helpen organisaties, mensen thuis en scholen op weg naar een veilig en fijne toekomst. Een van de belangrijkste voorwaarden daarvoor is een intacte planeet. Daar dragen we aan bij door kennis en context te geven op wereldschaal (Think Big) en te laten zien wat wij als […]

Lees meer

Podcast Groene Wegen

In de vijfde aflevering van Groene wegen een uitgebreid gesprek met Babette Porcelijn (1973). Zij is industrieel ontwerper en bekend van de boeken De Verborgen Impact en The Happy 2050 Scenario. Babette woont met haar man Rick en twee kinderen in Amsterdam. Thuis in haar woonkamer kwam ze op een middag tot een bijzonder inzicht […]

Lees meer

Nieuwe Economie Nu – Babette bij de Tweede Kamer

Vanmiddag mocht Babette Tweede Kamer leden toespreken, bij het aanbieden van het manifest ‘Nieuwe Economie Nu’. Dit deelde ze met de aanwezigen: “Ik ben Babette Porcelijn, onafhankelijk onderzoeker en schrijver. Ik onderteken het manifest Nieuwe Economie Nu omdat al het wetenschappelijk materiaal dat ik bestudeerde maar één conclusie toelaat: verduurzamen is de goedkoopste manier om de economie te […]

Lees meer

’Moet ik nu toch mijn auto wegdoen?’ Een gesprek met onze nieuwe columnisten over groener leven, maar nu echt

Zondag 19 februari starten Elisah Pals en Babette Porcelijn hun nieuwe columnserie ’The happy impacters’. Op naar een kleinere voetafdruk én grotere handafdruk. Lees meer over de column via Het Noordhollands Dagblad.

Lees meer