Stap 4: Verbeter je impact in 2021

Je hebt gisteren bepaald wat jouw doel is voor 2021. Vandaag gaan we kijken wat je kunt doen om dat doel te behalen. Welke onderdelen uit je top 10 wil jij aanpakken? Je gaat op zoek naar oplossingen die je impact verminderen én die voordelen hebben voor je dagelijks leven!

Facts to impress

> De consument of burger staat uiteindelijk aan het einde van álle productieketens. Wij betalen en bepalen dus! En als je weet aan welke knoppen je het beste kunt draaien, kun je veel verschil maken.

> Veranderingen in je leefpatroon zetten daarom zoden aan de dijk; wel vijf keer zoveel als je de verborgen impact ook meeneemt.

> Als we de grote dingen goed doen, kunnen we een beetje relaxen op de kleine dingen.

Aan de slag!

Heb je het doeboek? Doorloop dan vandaag stap 3 (pagina 20 t/m 43, en vooral p27, 31, 35 en 39) en stap 4 (pagina 44 t/m 53).

Grote dingen eerst

Jouw persoonlijke impact top 10 heeft je laten zien waar jij de meeste impact veroorzaakt, en dus ook waar voor jou de meeste winst te behalen is. Als je met de grote dingen eerst aan de slag gaat, zetten je acties meteen zoden aan de dijk!

Actie 1: Welke impactgebieden kwamen gisteren, bij het stellen van je doel, naar voren om aan te pakken? Noteer drie categorieën waar je je als eerste op wilt richten.

Kies wat bij jou past

Hoe je daarmee aan de slag gaat is natuurlijk helemaal aan jou. Duurzaam leven, binnen de draagkracht van de Aarde, hoeft niet in één keer. Het is een proces, waarin je telkens iets nieuws uitprobeert om te zien of het bevalt en of het voordelen oplevert. Het hoeven niet meteen grote stappen te zijn, maar het liefst wel kleine stappen op grote dingen.

Er zijn vijf denkrichtingen met toptips die goed werken als je je impact wilt verlagen. In de afbeelding hieronder vind je die denkrichtingen.

Tip: Benieuwd wat je per categorie kunt doen? Kijk hier eens voor allerlei tips en handvatten om jouw leven nog duurzamer in te richten. 

Actie 2: Maak een longlist met mogelijke Goede Voornemens voor een duurzaam 2021. Zie jij toptips waar je enthousiast van wordt (in het plaatje hierboven)? Iets waarvan je denkt: yes, dat ga ik doen?

Schrijf ook acties op die je wel aanspreken, maar waarvan je nog niet helemaal weet of ze bij je passen, of waar je nog niet aan toe bent. Daar kun je bijvoorbeeld over een poosje naar kijken als je aan nieuwe stappen toe bent.

Ter inspiratie vind je allerlei tips en acties op mijnverborgenimpact.nl. Kijk maar eens in je dashboard bij de actielijst!

Tip: Wat niets voor jou is, laat je liggen. Geen probleem. Wie weet komt dat nog, of misschien past het gewoon niet bij jouw leven. Voor alles wat je al doet, geweldig! Sta daar ook even bij stil en geef jezelf credits voor de dingen die jij, bewust of onbewust, al duurzaam doet.

Actie 3: Bedenk voor elke actie op je longlist welke voor- en nadelen het heeft voor je dagelijks leven. Kies dan ongeveer drie acties waar jij het meest enthousiast van wordt. Markeer ze.

Tip: Loop niet te hard van stapel! Je kunt er nieuwe acties bijnemen zodra de eerste goed in je patroon passen.

Tip: Maak vooral keuzes waar je blij van wordt. Dan worden ze makkelijk gewoontes in je dagelijks leven. Neem er de tijd voor en vergeet niet te genieten van de zoektocht.

Actie 4: Maak je plannen concreet en beantwoord de volgende vragen. Dat helpt om je plannen ook echt uit te gaan voeren, want veel voornemens blijven op de plank liggen, toch?

  • Hoe ga je deze actie inpassen in je dag of week? Hoe concreter, hoe beter!
  • Op welke momenten verwacht jij dat het lastig wordt om je voornemens vol te houden?
  • Kun je voor die momenten bedenken wat je dan gaat doen?
  • Plan vast een moment in waarop je gaat evalueren hoe het bevalt, zet het in je agenda. Bijvoorbeeld vandaag over een week.

Actie 5: Wat zijn nu jouw Goede Voornemens? Wat ga je veranderen dit jaar? Deel je plannen op LinkedIn.

Bonus: Kijk vooral ook naar de overige comments en geef een like als je er blij van wordt. Heeft jouw comment over een week de meeste likes? Dan win je de PDF van mijn boek De Verborgen Impact of sturen we je het doeboek toe. Jij mag kiezen!

Zo, nu heb je plannen gemaakt voor een duurzaam 2021. Te gek! Morgen is het alweer tijd voor de laatste – en misschien wel leukste – stap: dan gaan we aan de slag met eco-positief worden.

Graag tot morgen!

Maak je plannen concreet. Dat helpt om je plannen ook echt uit te voeren.

Blogs

Hoe worden webshops circulaire koplopers?

Transitieagenda Consumptiegoederen organiseert tijdens de Nationale Conferentie Circulaire Economie 2022 de sessie ‘Webshops als circulaire koplopers’ Gaan online winkelen en duurzaamheid samen? Steeds meer webshops werken met duurzaamheidsfilters. Maar moet je als consument letten op energielabels, het percentage gerecycled materiaal, arbeidsomstandigheden of watergebruik? En hoe betrouwbaar zijn de ‘duurzame’ filters die webshops aanbieden eigenlijk? Een […]

Lees meer

Dag 7: Jouw Goede Voornemens

Je hebt deze week aan de hand van onze posts je lijst met Goede Voornemens kunnen maken om bij te dragen aan een veilige, fijne toekomst. Een toekomst waarin we elkaar oprecht een ‘happy 2050’ wensen. En de kers op de taart: je inzetten voor de ‘greater good’ alleen al verrijkt je leven vandaag. Hoe […]

Lees meer

Dag 6: je slagkracht als mens

Oké, we hebben allerlei rollen in ons leven. Maar we zijn ook ménsen, met een hoofd en een hart, liefde, passie, talenten, kennis, vaardigheden, een lichaam en een geest. En we willen uiteindelijk allemaal hetzelfde: lang en gelukkig leven. (En dan bedoel ik geluk in de zin van een waardig en waardevol leven; niet te […]

Lees meer

Dag 5: slagkracht in relaties

In de afgelopen dagen hebben we allerlei goede voornemens onderzocht die bijdragen aan een veilige, fijne wereld. Het zijn allemaal acties die je zélf kunt doen. Maar er is nog een andere krachtige manier om positieve invloed te hebben, namelijk door ándere mensen te inspireren om zich ook te gaan inzetten voor een ‘happy 2050’. […]

Lees meer