Stap 2: Compenseer je impact van 2020

Gisteren heb je jouw impact van 2020 berekend. Die gaan we nu compenseren, om met een schone lei aan onze goede voornemens voor 2021 te beginnen.

Onderstaande facts laten zien dat compenseren door bomen te planten zin heeft. Bomen maken de lucht, het water en de bodem schoon en herbergen biodiversiteit. Als jij het juiste aantal bomen laat planten dat jouw uitstoot uit de lucht haalt, word je eco-neutraal.

De gemiddelde Nederlander stoot jaarlijks zo’n 16 ton CO2 uit. Als je dat wilt compenseren zou je volgens mijn berekeningen zo’n 2.200 bomen moeten planten! Dat is inclusief verborgen impact en ook alle kleinere impacts, buiten de top 10.

Facts to impress

> De gemiddelde Nederlander zou zo’n 2.200 bomen moeten planten om zijn of haar jaarlijkse impact te compenseren.

> Een boom koelt net zoveel als 10 airco’s en verdampt 4.000 liter water per dag. Bos reguleert daarmee de temperatuur én de neerslag in een gebied.

> Vier vijfde van alle soorten (op land) leven in het bos. Eén boom kan meer dan 250 plant- en diersoorten ondersteunen.

Infographic - wat bomen doen

Aan de slag!

Actie 1: Neem de uitkomst van mijnverborgenimpact.nl er weer even bij. Je vindt het aantal bomen dat je kunt planten om te compenseren onder jouw impact top 10 (bij Resultaat).

Of reken het zelf uit:

  • 16 ton CO2  x  (jouw aantal Aardes / 3 Aardes) = jouw # ton CO2 
  • Jouw # ton CO2  x  (1000 / 7,28) = aantal bomen

(Want 1 ton CO2 is 1000 kg CO2, en één boom neemt gemiddeld 7,28 kg CO2 op per jaar)

Actie 2: Kies een bedrag dat jij wilt en kunt opbrengen om te compenseren. Als je het te duur vindt om alles te compenseren, kun je ook een gedeelte doen. Misschien helpt dit nog: per jaar verdwijnen er 15 miljard bomen, dat is twee bomen per wereldburger. Twee bomen lijkt mij een geschikt minimumaantal.

Kies een of meer projecten die je wilt steunen. Kijk bijvoorbeeld naar de projecten verderop in deze blog, al zijn er natuurlijk nog meer organisaties waar je bij kunt compenseren!

Belangrijk: Noem ‘GVmB2021‘ als betalingskenmerk (GVB bij Treesforall), dan is je aankoop geoormerkt voor onze campagne en kunnen we zien hoeveel we samen hebben gecompenseerd. (Heeft alleen zin als je compenseert bij onze partners). Ben benieuwd!

Actie 3: Hoe en hoeveel compenseer jij? Wil je je overwegingen met ons delen op LinkedIn?

Optie: Doe jij met een groep mee? Start een Whatsapp groepsgesprek en overleg hoe jullie dit willen aanpakken.

Wat doe ik zelf?

Ik begin 2021 met een schone lei door mijn impact van 2020 te compenseren. Hoeveel bomen moet ik dan planten?

  • Om mijn privé-impact van 0,5 Aardes oftewel 2,7 ton CO2 te compenseren plant ik 350 bomen. 
  • Uitgeverij Volt heeft vorig jaar 2.000 exemplaren van De verborgen impact en 5.000 exemplaren van EcoPositief in vijf stappen gedrukt (1,3 ton CO2) en daarvoor plant ik 170 bomen.

In totaal 4 ton dus, oftewel 520 bomen. Die plant ik bij de compensatiepartners. Het kost wel wat, maar ik zie het als de prijs die ik éigenlijk had moeten betalen, de ‘True Price’. Klimaatimpact wordt niet meegenomen in de prijs van onze dagelijkse aankopen, het is ongedekte schade. Die dek ik nu wel. Beterrr!

In totaal compenseer ik dus voor 90 + 21,18 + 12,50 + 10 = 133,68 euro.

Wil je meer weten over compensatie? Lees onderaan deze blog verder over de berekeningen en achtergrond van de compensatiepartners.

Hoe mooi zou het zijn als je volgend jaar niet of nauwelijks hoeft te compenseren? Want voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Het is natuurlijk beter als je je persoonlijke impact zo klein mogelijk maakt. Daar gaan we de rest van de week mee aan de slag.

Graag tot morgen!

Babette

——————————————————————————————————————–

Achtergrond: Waar compenseer je?

Er zijn vijf compensatiepartners aangesloten bij deze campagne: Trees for All, Partners Pays-Dogon, FairClimateFund, JustDiggit en The Green Branch. De partners maken natuur, planten bomen, voorkomen ontbossing en reduceren CO2 uitstoot door efficiënte kookstellen aan de lokale bevolking te verstrekken. Natuurlijk zijn er nog meer organisaties waar je bij kunt compenseren, dus kies vooral een project dat jij wilt steunen!

Trees for All geeft de boer voor elke oerwoudboom ook een fruitboom. En de oerwoudbomen bij Trees for All worden veel groter dan de woestijnbomen in Mali, dus je hebt er minder nodig om CO2 vast te leggen.

Partners Pays-Dogon vind ik ook een supertof project, want de bomen worden uit zaad opgekweekt door de vrouwen. De mannen planten vervolgens een haag als barrière tegen de oprukkende woestijn om hun landbouwgrond te beschermen.

FairClimateFund investeert in projecten die ontbossing voorkomen en CO2 uitstoot reduceren, bijvoorbeeld door mensen in ontwikkelingslanden betere kookstellen te bezorgen, die veel minder hout verstoken. En dat is keihard nodig, want we verliezen wereldwijd 15 miljard bomen per jaar, dat is… bijna 500 bomen per seconde! Deze projecten verbeteren bovendien de leefomstandigheden van mensen in ontwikkelingslanden die het meest kwetsbaar zijn voor de gevolgen van klimaatverandering, dus een win-win.

JustDiggit herstelt het hele ecosysteem in een gebied, samen met lokale boeren, die ze daarvoor opleiden. Omgerekend kost het iets meer dan een euro om een boom te laten groeien via JustDiggit.

The Green Branch neutraliseert jouw CO2 uitstoot met een eigen stuk bos in Brazilië. Met jouw hulp en lokale boeren zijn ze in staat duizenden hectares uitgeput land te herstellen naar het natuurlijke ecosysteem vol biodiversiteit. 

Waarom die prijsverschillen?

De prijzen en berekeningen voor het planten van één boom lopen nogal uiteen. Bij Partners Pays-Dogon is een boom 32 cent, bij JustDiggit 1,24 euro en bij Trees for All €6,25, maar zij planten dan ook de grootste oerwoudbomen plus nog eens extra fruitbomen. De partners hebben voor de komende jaren onderhoud en bescherming van de bomen geregeld. Op de sites van de organisaties vind je meer informatie over hun werkwijze.

De prijzen voor compensatie lopen ook uiteen omdat ook niet iedereen met dezelfde gemiddelde CO2-opname per boom rekent. Ik reken met een gemiddelde van 7,28 kg CO2-opname per boom per jaar en ik kies ervoor dat de CO2-uitstoot die je compenseert in één jaar wordt opgenomen, anders duurt het mij te lang voordat je compensatie effect heeft. Andere compensatiepartijen rekenen met 5, of 20 of zelfs nog meer jaren waarin de boom de CO2 opneemt. En sommigen rekenen met het gunstigste getal van 20 kg CO2-opname per boom per jaar. Dat hangt samen met het type boom en de plek.

Compenseren kost wel wat, maar ik zie het als de prijs die ik éigenlijk had moeten betalen, de 'True Price'.

Blogs

Make a Leap Day: handvatten voor postgroei in de praktijk

Met schrikkeldag hebben we dit jaar een dag extra. Laat die dag niet opslokken door het alledaagse maar neem deel aan de make-a-leap day! In zes masterclasses ontvang je handvatten voor postgroei in de praktijk, inzichten en inspiratie waarmee je koers kunt zetten in een tijd van chaos en verandering. Met masterclasses van: Paul Schenderling: […]

Lees meer

Impacttraining voor professionals

Vergroot de positieve impact van jouw organisatie Wil jij in kaart brengen hoe jouw organisatie effectief kan bijdragen aan een veilige, fijne toekomst? In deze training leer je hoe je negatieve impact op mens en planeet ombuigt in een positieve. Je ontwikkelt of versterkt je eigen project onder onze begeleiding. Deze training is gebaseerd op […]

Lees meer

VPRO tegenlicht & Dutch Design Week

VPRO en Dutch Design Week (DDW) maakten op zondag 22 oktober een interactieve liveshow: samen met ontwerpers, experts én het publiek zochten ze naar oplossingen voor de wegwerpmaatschappij. Babette opende de show met een gesproken column.  

Lees meer

CSRD Impact training

Breng CSRD tot leven Kickstart CSRD en maak je organisatie toekomstbestendig. Een unieke 1-daagse training, gegeven door de grondlegger van het ‘verborgen impact denken’ Babette Porcelijn.  Deze dag legt de basis voor CSRD binnen je organisatie en biedt verdiepende inzichten hoe je het meeste uit CSRD haalt. De training vindt opnieuw plaats op 6 maart […]

Lees meer