Stap 2: Compenseer je impact van 2020

Gisteren heb je jouw impact van 2020 berekend. Die gaan we nu compenseren, om met een schone lei aan onze goede voornemens voor 2021 te beginnen.

Onderstaande facts laten zien dat compenseren door bomen te planten zin heeft. Bomen maken de lucht, het water en de bodem schoon en herbergen biodiversiteit. Als jij het juiste aantal bomen laat planten dat jouw uitstoot uit de lucht haalt, word je eco-neutraal.

De gemiddelde Nederlander stoot jaarlijks zo’n 16 ton CO2 uit. Als je dat wilt compenseren zou je volgens mijn berekeningen zo’n 2.200 bomen moeten planten! Dat is inclusief verborgen impact en ook alle kleinere impacts, buiten de top 10.

Facts to impress

> De gemiddelde Nederlander zou zo’n 2.200 bomen moeten planten om zijn of haar jaarlijkse impact te compenseren.

> Een boom koelt net zoveel als 10 airco’s en verdampt 4.000 liter water per dag. Bos reguleert daarmee de temperatuur én de neerslag in een gebied.

> Vier vijfde van alle soorten (op land) leven in het bos. Eén boom kan meer dan 250 plant- en diersoorten ondersteunen.

Infographic - wat bomen doen

Aan de slag!

Actie 1: Neem de uitkomst van mijnverborgenimpact.nl er weer even bij. Je vindt het aantal bomen dat je kunt planten om te compenseren onder jouw impact top 10 (bij Resultaat).

Of reken het zelf uit:

  • 16 ton CO2  x  (jouw aantal Aardes / 3 Aardes) = jouw # ton CO2 
  • Jouw # ton CO2  x  (1000 / 7,28) = aantal bomen

(Want 1 ton CO2 is 1000 kg CO2, en één boom neemt gemiddeld 7,28 kg CO2 op per jaar)

Actie 2: Kies een bedrag dat jij wilt en kunt opbrengen om te compenseren. Als je het te duur vindt om alles te compenseren, kun je ook een gedeelte doen. Misschien helpt dit nog: per jaar verdwijnen er 15 miljard bomen, dat is twee bomen per wereldburger. Twee bomen lijkt mij een geschikt minimumaantal.

Kies een of meer projecten die je wilt steunen. Kijk bijvoorbeeld naar de projecten verderop in deze blog, al zijn er natuurlijk nog meer organisaties waar je bij kunt compenseren!

Belangrijk: Noem ‘GVmB2021‘ als betalingskenmerk (GVB bij Treesforall), dan is je aankoop geoormerkt voor onze campagne en kunnen we zien hoeveel we samen hebben gecompenseerd. (Heeft alleen zin als je compenseert bij onze partners). Ben benieuwd!

Actie 3: Hoe en hoeveel compenseer jij? Wil je je overwegingen met ons delen op LinkedIn?

Optie: Doe jij met een groep mee? Start een Whatsapp groepsgesprek en overleg hoe jullie dit willen aanpakken.

Wat doe ik zelf?

Ik begin 2021 met een schone lei door mijn impact van 2020 te compenseren. Hoeveel bomen moet ik dan planten?

  • Om mijn privé-impact van 0,5 Aardes oftewel 2,7 ton CO2 te compenseren plant ik 350 bomen. 
  • Uitgeverij Volt heeft vorig jaar 2.000 exemplaren van De verborgen impact en 5.000 exemplaren van EcoPositief in vijf stappen gedrukt (1,3 ton CO2) en daarvoor plant ik 170 bomen.

In totaal 4 ton dus, oftewel 520 bomen. Die plant ik bij de compensatiepartners. Het kost wel wat, maar ik zie het als de prijs die ik éigenlijk had moeten betalen, de ‘True Price’. Klimaatimpact wordt niet meegenomen in de prijs van onze dagelijkse aankopen, het is ongedekte schade. Die dek ik nu wel. Beterrr!

In totaal compenseer ik dus voor 90 + 21,18 + 12,50 + 10 = 133,68 euro.

Wil je meer weten over compensatie? Lees onderaan deze blog verder over de berekeningen en achtergrond van de compensatiepartners.

Hoe mooi zou het zijn als je volgend jaar niet of nauwelijks hoeft te compenseren? Want voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Het is natuurlijk beter als je je persoonlijke impact zo klein mogelijk maakt. Daar gaan we de rest van de week mee aan de slag.

Graag tot morgen!

Babette

——————————————————————————————————————–

Achtergrond: Waar compenseer je?

Er zijn vijf compensatiepartners aangesloten bij deze campagne: Trees for All, Partners Pays-Dogon, FairClimateFund, JustDiggit en The Green Branch. De partners maken natuur, planten bomen, voorkomen ontbossing en reduceren CO2 uitstoot door efficiënte kookstellen aan de lokale bevolking te verstrekken. Natuurlijk zijn er nog meer organisaties waar je bij kunt compenseren, dus kies vooral een project dat jij wilt steunen!

Trees for All geeft de boer voor elke oerwoudboom ook een fruitboom. En de oerwoudbomen bij Trees for All worden veel groter dan de woestijnbomen in Mali, dus je hebt er minder nodig om CO2 vast te leggen.

Partners Pays-Dogon vind ik ook een supertof project, want de bomen worden uit zaad opgekweekt door de vrouwen. De mannen planten vervolgens een haag als barrière tegen de oprukkende woestijn om hun landbouwgrond te beschermen.

FairClimateFund investeert in projecten die ontbossing voorkomen en CO2 uitstoot reduceren, bijvoorbeeld door mensen in ontwikkelingslanden betere kookstellen te bezorgen, die veel minder hout verstoken. En dat is keihard nodig, want we verliezen wereldwijd 15 miljard bomen per jaar, dat is… bijna 500 bomen per seconde! Deze projecten verbeteren bovendien de leefomstandigheden van mensen in ontwikkelingslanden die het meest kwetsbaar zijn voor de gevolgen van klimaatverandering, dus een win-win.

JustDiggit herstelt het hele ecosysteem in een gebied, samen met lokale boeren, die ze daarvoor opleiden. Omgerekend kost het iets meer dan een euro om een boom te laten groeien via JustDiggit.

The Green Branch neutraliseert jouw CO2 uitstoot met een eigen stuk bos in Brazilië. Met jouw hulp en lokale boeren zijn ze in staat duizenden hectares uitgeput land te herstellen naar het natuurlijke ecosysteem vol biodiversiteit. 

Waarom die prijsverschillen?

De prijzen en berekeningen voor het planten van één boom lopen nogal uiteen. Bij Partners Pays-Dogon is een boom 32 cent, bij JustDiggit 1,24 euro en bij Trees for All €6,25, maar zij planten dan ook de grootste oerwoudbomen plus nog eens extra fruitbomen. De partners hebben voor de komende jaren onderhoud en bescherming van de bomen geregeld. Op de sites van de organisaties vind je meer informatie over hun werkwijze.

De prijzen voor compensatie lopen ook uiteen omdat ook niet iedereen met dezelfde gemiddelde CO2-opname per boom rekent. Ik reken met een gemiddelde van 7,28 kg CO2-opname per boom per jaar en ik kies ervoor dat de CO2-uitstoot die je compenseert in één jaar wordt opgenomen, anders duurt het mij te lang voordat je compensatie effect heeft. Andere compensatiepartijen rekenen met 5, of 20 of zelfs nog meer jaren waarin de boom de CO2 opneemt. En sommigen rekenen met het gunstigste getal van 20 kg CO2-opname per boom per jaar. Dat hangt samen met het type boom en de plek.

Compenseren kost wel wat, maar ik zie het als de prijs die ik éigenlijk had moeten betalen, de 'True Price'.

Blogs

Gratis lespakketten voor primair onderwijs

Vanaf het moment dat de boeken van Babette verschenen werd het al gezegd, dit zou lesmateriaal moeten worden! Goed nieuws, want het is zover! Vanaf 10 oktober is onze eerste lessenreeks van 5 interactieve lessen, gebaseerd op ‘de Verborgen impact’, gratis beschikbaar voor de bovenbouw van alle scholen van het primair onderwijs in NL! We […]

Lees meer

Leergang voor Verborgen Impact Ambassadeurs – november 2022

Het is weer tijd voor de Leergang voor Verborgen Impact Ambassadeurs, mét aanvullende Happy 2050 training! Doe je mee? ONZE MISSIE Als Ambassadeur werk je mee aan onze missie, namelijk de wereld in veiliger vaarwater brengen. Een van de belangrijkste voorwaarden daarvoor is een intacte planeet. Daar dragen we aan bij door kennis en context […]

Lees meer

Babette bij de Livestream van Het Klokhuis

Door te eten, te wonen, te kopen en te reizen gebruikt ieder van ons een stuk aarde. Dit noemen we de ecologische voetafdruk. Nederlanders leven letterlijk op te grote voet. Drie aardbollen, zoveel zouden we nodig hebben als iedereen op de wereld zou leven zoals wij in Nederland. Waar hebben we al die grond voor […]

Lees meer

Babette genomineerd als Verschilmaker 2022 door Vrouwen van Nu

De drie genomieerde Vrouwen van Nu Verschilmakers zijn bekend. Ook dit jaar zijn er drie inspirerende vrouwen genomineerd die door hun inzet de omgeving inspireren en de leefomgeving positief beïnvloeden. Via onderstaande button kun je je stem uitbrengen tot 1 september op de Verschilmaker van jouw keuze. Stembutton Lees meer over de genomineerden door op […]

Lees meer