Dag 6: Verbeter je impact in 2020 – Wonen

Goede Voornemens over Wonen

Bij duurzaam wonen denk je vooral aan elektriciteit en verwarming, toch? De klassiekers. Terecht, want deze vormen samen het grootste deel van de impact van je woning. Maar de bouw heeft ook veel impact en als je met die verborgen impact rekening houdt, kun je extra effectief verduurzamen.

Facts to impress

> De bouw van je huis is goed voor 17% van de hele impact van jouw woning. Een nieuwbouwhuis heeft tijdens de bouw al net zoveel energie gebruikt als je in 15 tot 20 jaar verstookt aan verwarming.

> Tenminste 95% van al het bouw- en sloopafval wordt hergebruikt of gerecycled. En dan nog is de laatste 5% die niet gerecycled wordt 15% van ALLE afval in Nederland!

> Je kunt de CO2-uitstoot van 1000 kilo cement vergelijken met de jaarlijkse CO2-opname van 137 bomen. Om de CO2-uitstoot van de gehele Nederlandse bouw van woningen te compenseren, zouden we elk jaar een bos moeten aanplanten ter grootte van half Nederland; zo’n 180 bij 180 kilometer.

Tips

  • Ga je komend jaar verhuizen? Kies een zo klein mogelijk huis in plaats van een zo groot mogelijk huis. Wat heb je maximaal nodig?
  • Wees terughoudend met ‘cosmetisch (ver)bouwen’ of bouw duurzaam.
  • Richt je huis functioneel in (ook hier: wat heb je minimaal nodig?), liefst met tweedehands spullen.
  • Neem zonnepanelen, zelf of met je blok.
  • Isoleer je huis, vanaf label B / C zet het zoden aan de dijk.
  • Onderzoek of je van het gas af kunt gaan en welke duurzame warmtebron(nen) je dan het beste kunt kiezen. Warmtepomp of aardwarmte, eventueel aangevuld met infraroodpanelen en zonneboiler?
  • Douche functioneel; even schrobben en klaar.
  • Meet met een stopwatch en een emmer met litermaatstrepen hoeveel water er uit je douchekop komt. Is dat meer dan 7 tot 10 liter per minuut, dan is vervangen door een waterbesparende douchekop een goed idee. Moderne waterbesparende douchekoppen gebruiken 5 liter water per minuut.

Wat worden jouw goede voornemens?

Actie 1 > Open je actielijst en vul aan met tips die bij jou passen:

Actie 2 > Deel je plannen en ervaringen over wonen met ons op Facebook!

Op koers

Je hebt nu plannen gemaakt om in 2020 binnen de draagkracht van de Aarde consumeren. Maar nu ben je vast benieuwd hoeveel jij dit jaar gaat verduurzamen.. Daarom nog even een paar extra acties vandaag:

Actie 3 > Speel opnieuw mijnverborgenimpact.nl, nu met al je goede voornemens meegenomen. Op hoeveel Aardes kom je uit, zit je op koers? Je kunt eventueel nog een beetje spelen met de tool en je actielijst aanpassen om op het resultaat uit te komen dat je wilde bereiken.

Actie 4 > Deel je je zoektocht met ons?

Enjoy! 

Elektriciteit en verwarming vormen samen het grootste deel van de impact van je woning. Maar, de bouw heeft ook veel impact

Blogs

EcoPositief in vijf stappen – doeboek voor een duurzaam dagelijks leven

Hoe verduurzaam je je dagelijks leven? Wat werkt nou echt en wat juist niet? Het doeboek EcoPositief in vijf stappen helpt om effectief aan de slag te gaan. Je ontdekt waarmee je de meeste impact hebt, welke oplossingen bij jou passen, en wat ze je opleveren. Misschien word je zelfs wel eco-positief. Weten wat dat […]

Lees meer

VACATURE [GESLOTEN]: DIRECTEUR STICHTING THINK BIG ACT NOW

Studio Babette Porcelijn zet zich sinds 2014 in om een eco-positief leven voor iedereen mogelijk te maken. Dat doet Babette Porcelijn samen met een team van experts, sprekers en ambassadeurs. Babette ontwikkelt content op basis van onderzoek. Ze maakt duurzaamheid bereikbaar voor iedereen en vertaalt inzichten naar stappen en acties om een leven te leiden binnen de […]

Lees meer

Wat heeft corona met milieu te maken?

Hoe ziet een duurzame toekomst eruit? Waar willen we eigenlijk naartoe met elkaar? En wat kunnen we daar vandaag al voor doen? Ik werk aan een boek over een gunstige toekomst voor de wereld en houd me met dit soort vragen bezig. Toen brak de coronacrisis uit. Allerlei kennis, theorieën, prioriteiten en gedachten tuimelden door […]

Lees meer

WAT IK DOE EN LAAT VOOR HET KLIMAAT – Hoe leidt kennis van het klimaat tot actie?

Zo’n twee jaar geleden raakte ik ervan doordrongen dat klimaatverandering verstrekkende gevolgen heeft voor ons en de generaties na ons. Ik ging op zoek naar de manier waarop ik een leuk leven kan leiden met een minder grote impact op onze leefomgeving. Ik gooide m’n werk, dieet, shopgedrag en vakantieroutines volledig om, met alle discussies, […]

Lees meer