Dag 5: Verbeter je impact in 2020 – Vervoer

Goede Voornemens over Vervoer

Inmiddels is vliegen allang een serieus gespreksonderwerp geworden. Waar vliegschaamte tijdens de vorige ronde nog een relatief nieuw woord was, hoor je het nu overal terug. Een vervelende emotie, schaamte.. Daarom kiezen wij liever voor inspiratie en actie; wíllen in plaats van niet meer mogen. Dat is onze insteek bij het maken van deze Goede Voornemens.

Facts to impress

> Je kunt vijf jaar autorijden van de energie die verborgen zit in het maken van een auto. Als je een gemiddelde energiezuinigere auto koopt, ga je pas na 13 jaar energie besparen!

> Een retourtje Bali heeft per persoon evenveel klimaatimpact als vier jaar autorijden.

> Een opstijgende Boeing 747 stoot evenveel (ultra)fijnstof uit als een miljoen vrachtwagens (!)

De grote brandstofverbruikers in personenvervoer zijn autorijden en vliegen. Vliegen staat nog op een bescheiden zesde plaats in de impact top 10 van de gemiddelde Nederlander. Maar die vliegt eens per jaar een afstand vergelijkbaar met een retourtje Porto. Je vliegt supermakkelijk meer dan dat. Met een retourtje Bali staat vliegen al op de derde plaats in de top 10. Vlieg je een paar keer per jaar, dan staat vliegen bij jou zo op één. Datzelfde geldt voor de auto: ben je veel onderweg, dan schiet ‘ie al snel door naar de eerste plaats.

De impact top 10; Autorijden en vliegen kunnen snel de pan uit rijzen

Tips

  • Op welke routine-ritten kun je de auto vervangen door OV, fietsen of lopen? Probeer het een poosje en kijk of je het kunt volhouden. Heb je meteen meer beweging 🙂
  • Kun je dit jaar je auto wegdoen? Probeer het eens een poosje zonder. Het bevalt de mensen om me heen die het gedaan hebben prima.
  • Bedenk voor komend jaar toffe trips zonder vliegen, bijvoorbeeld met de (slaap)trein, of met de fiets.
  • Plant voor elke vlucht die je toch nog maakt de juiste hoeveelheid bomen (zie de eerdere post over compenseren).

Wat worden jouw goede voornemens?

Actie 1 > Open je Goede Voornemens actielijst en vul hem aan met reis-tips die bij jou passen:

Actie 2 > Deel je plannen of ervaringen met bovenstaande tips met ons op Facebook 🙂

Enjoy!

De grote brandstofverbruikers in personenvervoer zijn autorijden en vliegen

Blogs

EcoPositief in vijf stappen – doeboek voor een duurzaam dagelijks leven

Hoe verduurzaam je je dagelijks leven? Wat werkt nou echt en wat juist niet? Het doeboek EcoPositief in vijf stappen helpt om effectief aan de slag te gaan. Je ontdekt waarmee je de meeste impact hebt, welke oplossingen bij jou passen, en wat ze je opleveren. Misschien word je zelfs wel eco-positief. Weten wat dat […]

Lees meer

VACATURE [GESLOTEN]: DIRECTEUR STICHTING THINK BIG ACT NOW

Studio Babette Porcelijn zet zich sinds 2014 in om een eco-positief leven voor iedereen mogelijk te maken. Dat doet Babette Porcelijn samen met een team van experts, sprekers en ambassadeurs. Babette ontwikkelt content op basis van onderzoek. Ze maakt duurzaamheid bereikbaar voor iedereen en vertaalt inzichten naar stappen en acties om een leven te leiden binnen de […]

Lees meer

Wat heeft corona met milieu te maken?

Hoe ziet een duurzame toekomst eruit? Waar willen we eigenlijk naartoe met elkaar? En wat kunnen we daar vandaag al voor doen? Ik werk aan een boek over een gunstige toekomst voor de wereld en houd me met dit soort vragen bezig. Toen brak de coronacrisis uit. Allerlei kennis, theorieën, prioriteiten en gedachten tuimelden door […]

Lees meer

WAT IK DOE EN LAAT VOOR HET KLIMAAT – Hoe leidt kennis van het klimaat tot actie?

Zo’n twee jaar geleden raakte ik ervan doordrongen dat klimaatverandering verstrekkende gevolgen heeft voor ons en de generaties na ons. Ik ging op zoek naar de manier waarop ik een leuk leven kan leiden met een minder grote impact op onze leefomgeving. Ik gooide m’n werk, dieet, shopgedrag en vakantieroutines volledig om, met alle discussies, […]

Lees meer