Dag 4: Verbeter je impact in 2020 – Eten & drinken

Goede Voornemens over Food

Je dieet is een van de grootste knoppen om aan te draaien als je wilt verduurzamen. Wel tweederde van de impact door voedsel zit in vlees (bij de gemiddelde Nederlander). Dit is dus veruit het belangrijkste ingrediënt om mee aan de slag te gaan. 

Vlees veroorzaakt tweederde van de impact van al ons eten en drinken

Facts to impress:

> Je kunt 300 dagen douchen van het waterverbruik voor 1 kilo rundvlees. Er zit 15.000 liter water verborgen in de productie van rundvlees. Dat zit ‘m voornamelijk in de irrigatie van akkers voor veevoer.

> Van het oppervlak aan landbouwgrond waarvan één vleeseter kan worden gevoed, kunnen 3 tot 7 vegetariërs of 12 tot 20 veganisten leven.

> In de hele keten van de akker tot je bord, gaat ruim een derde van alle voedsel verloren. 15% daarvan verspillen we thuis.

Vlees is mega, dat is duidelijk. Maar hoe zit het met de rest? Met 12% van de impact staat drinken op nummer 2. Dat zit ‘m vooral in fris en sap, gevolgd door koffie, wijn en bier. Ook goed om op te letten dus. De nummer 3 impact van voedsel is zuivel en eieren. Nummer 4: slechts 5% zit in overig eten, zoals snoep, rijst, aardappels, groente én fruit. Dat vind ik ook amazing; zo weinig! Hier hoef je je dus wat minder druk om te maken, hoewel alle beetjes helpen natuurlijk.

Keuzes, keuzes

Het is best ingewikkeld om food afwegingen te maken. Daarom heeft Babette een keuzeboom getekend. Met dit plaatje zie je in een oogopslag dat je het meeste effect hebt door minder of geen vlees te eten. Als je moest kiezen tussen een bio-burger of niet-bio tomaten uit kas, of een bio-komkommer in plastic versus een niet-bio komkommer zonder verpakking, dan kun je met de keuzeboom bepalen wat belangrijker is. We hopen dat het helpt!

Tips

  • Eet vooral plantaardig en minder dierlijk voedsel. Past ook bij goede voornemens over gezond eten en afvallen!
  • Om verspilling te voorkomen kun je afsluitclips en afsluitbare bakjes kopen.
  • Kies thuis voor je gaat koken en in de supermarkt producten die bijna over datum zijn en maak ze snel op.
  • Kies lokaal én uit het seizoen. Lokale seizoensproducten hebben minder impact dan voedsel dat van ver komt of niet uit het seizoen is. Pak, blik, pot en diepvries zijn beter dan ingevlogen vers spul. En vers is lekker gezond!
  • Koop bio én eet minder grote porties. Ook goed voor de lijn 😉

Wat worden jouw goede voornemens?

Actie 1 > Open je actielijst van gisteren en vul hem aan met food-tips die bij jou passen.

Actie 2 > Vandaag eten we 100% plantaardig. Post je lekkere recept of een foto van je bord op Facebook

Enjoy!

Babette en Elise

Je dieet is een van de grootste knoppen om aan te draaien als je wilt verduurzamen

Blogs

WAT IK DOE EN LAAT VOOR HET KLIMAAT – Hoe leidt kennis van het klimaat tot actie?

Zo’n twee jaar geleden raakte ik ervan doordrongen dat klimaatverandering verstrekkende gevolgen heeft voor ons en de generaties na ons. Ik ging op zoek naar de manier waarop ik een leuk leven kan leiden met een minder grote impact op onze leefomgeving. Ik gooide m’n werk, dieet, shopgedrag en vakantieroutines volledig om, met alle discussies, […]

Lees meer

Dag 7: Goede Voornemens voor een EcoPositief leven

Goede Voornemens voor een EcoPositief leven We hebben het leukste voor het laatste bewaard! De afgelopen dagen heb je plannen gemaakt om je impact op het ecosysteem terug kunt brengen tot binnen de draagkracht van de planeet. En je hebt je impact over 2019 gecompenseerd. Maar wat als ik je vertel dat je nog een stap […]

Lees meer

Dag 6: Verbeter je impact in 2020 – Wonen

Goede Voornemens over Wonen Bij duurzaam wonen denk je vooral aan elektriciteit en verwarming, toch? De klassiekers. Terecht, want deze vormen samen het grootste deel van de impact van je woning. Maar de bouw heeft ook veel impact en als je met die verborgen impact rekening houdt, kun je extra effectief verduurzamen. Facts to impress […]

Lees meer

Dag 5: Verbeter je impact in 2020 – Vervoer

Goede Voornemens over Vervoer Inmiddels is vliegen allang een serieus gespreksonderwerp geworden. Waar vliegschaamte tijdens de vorige ronde nog een relatief nieuw woord was, hoor je het nu overal terug. Een vervelende emotie, schaamte.. Daarom kiezen wij liever voor inspiratie en actie; wíllen in plaats van niet meer mogen. Dat is onze insteek bij het […]

Lees meer