Dag 4: Verbeter je impact in 2020 – Eten & drinken

Goede Voornemens over Food

Je dieet is een van de grootste knoppen om aan te draaien als je wilt verduurzamen. Wel tweederde van de impact door voedsel zit in vlees (bij de gemiddelde Nederlander). Dit is dus veruit het belangrijkste ingrediënt om mee aan de slag te gaan. 

Vlees veroorzaakt tweederde van de impact van al ons eten en drinken

Facts to impress:

> Je kunt 300 dagen douchen van het waterverbruik voor 1 kilo rundvlees. Er zit 15.000 liter water verborgen in de productie van rundvlees. Dat zit ‘m voornamelijk in de irrigatie van akkers voor veevoer.

> Van het oppervlak aan landbouwgrond waarvan één vleeseter kan worden gevoed, kunnen 3 tot 7 vegetariërs of 12 tot 20 veganisten leven.

> In de hele keten van de akker tot je bord, gaat ruim een derde van alle voedsel verloren. 15% daarvan verspillen we thuis.

Vlees is mega, dat is duidelijk. Maar hoe zit het met de rest? Met 12% van de impact staat drinken op nummer 2. Dat zit ‘m vooral in fris en sap, gevolgd door koffie, wijn en bier. Ook goed om op te letten dus. De nummer 3 impact van voedsel is zuivel en eieren. Nummer 4: slechts 5% zit in overig eten, zoals snoep, rijst, aardappels, groente én fruit. Dat vind ik ook amazing; zo weinig! Hier hoef je je dus wat minder druk om te maken, hoewel alle beetjes helpen natuurlijk.

Keuzes, keuzes

Het is best ingewikkeld om food afwegingen te maken. Daarom heeft Babette een keuzeboom getekend. Met dit plaatje zie je in een oogopslag dat je het meeste effect hebt door minder of geen vlees te eten. Als je moest kiezen tussen een bio-burger of niet-bio tomaten uit kas, of een bio-komkommer in plastic versus een niet-bio komkommer zonder verpakking, dan kun je met de keuzeboom bepalen wat belangrijker is. We hopen dat het helpt!

Tips

  • Eet vooral plantaardig en minder dierlijk voedsel. Past ook bij goede voornemens over gezond eten en afvallen!
  • Om verspilling te voorkomen kun je afsluitclips en afsluitbare bakjes kopen.
  • Kies thuis voor je gaat koken en in de supermarkt producten die bijna over datum zijn en maak ze snel op.
  • Kies lokaal én uit het seizoen. Lokale seizoensproducten hebben minder impact dan voedsel dat van ver komt of niet uit het seizoen is. Pak, blik, pot en diepvries zijn beter dan ingevlogen vers spul. En vers is lekker gezond!
  • Koop bio én eet minder grote porties. Ook goed voor de lijn 😉

Wat worden jouw goede voornemens?

Actie 1 > Open je actielijst van gisteren en vul hem aan met food-tips die bij jou passen.

Actie 2 > Vandaag eten we 100% plantaardig. Post je lekkere recept of een foto van je bord op Facebook

Enjoy!

Babette en Elise

Je dieet is een van de grootste knoppen om aan te draaien als je wilt verduurzamen

Blogs

EcoPositief in vijf stappen – doeboek voor een duurzaam dagelijks leven

Hoe verduurzaam je je dagelijks leven? Wat werkt nou echt en wat juist niet? Het doeboek EcoPositief in vijf stappen helpt om effectief aan de slag te gaan. Je ontdekt waarmee je de meeste impact hebt, welke oplossingen bij jou passen, en wat ze je opleveren. Misschien word je zelfs wel eco-positief. Weten wat dat […]

Lees meer

VACATURE [GESLOTEN]: DIRECTEUR STICHTING THINK BIG ACT NOW

Studio Babette Porcelijn zet zich sinds 2014 in om een eco-positief leven voor iedereen mogelijk te maken. Dat doet Babette Porcelijn samen met een team van experts, sprekers en ambassadeurs. Babette ontwikkelt content op basis van onderzoek. Ze maakt duurzaamheid bereikbaar voor iedereen en vertaalt inzichten naar stappen en acties om een leven te leiden binnen de […]

Lees meer

Wat heeft corona met milieu te maken?

Hoe ziet een duurzame toekomst eruit? Waar willen we eigenlijk naartoe met elkaar? En wat kunnen we daar vandaag al voor doen? Ik werk aan een boek over een gunstige toekomst voor de wereld en houd me met dit soort vragen bezig. Toen brak de coronacrisis uit. Allerlei kennis, theorieën, prioriteiten en gedachten tuimelden door […]

Lees meer

WAT IK DOE EN LAAT VOOR HET KLIMAAT – Hoe leidt kennis van het klimaat tot actie?

Zo’n twee jaar geleden raakte ik ervan doordrongen dat klimaatverandering verstrekkende gevolgen heeft voor ons en de generaties na ons. Ik ging op zoek naar de manier waarop ik een leuk leven kan leiden met een minder grote impact op onze leefomgeving. Ik gooide m’n werk, dieet, shopgedrag en vakantieroutines volledig om, met alle discussies, […]

Lees meer