Dag 2: Compenseer je impact van 2019

Je impact compenseren

De gemiddelde Nederlander stoot jaarlijks zo’n 14 ton CO2 uit. Als je dat wilt compenseren zou je volgens mijn berekeningen zo’n 1.950 bomen moeten planten. Gisteren heb je jouw impact van 2019 berekend. Die gaan we nu compenseren, om met frisse moed aan onze goede voornemens voor 2020 te beginnen.

Compensatie werkt natuurlijk het beste als je je persoonlijke impact zo klein mogelijk maakt, waar we in de stappen hierna aan gaan werken. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen!

Facts to impress

> De gemiddelde Nederlander zou bijna 2.000 bomen moeten planten om zijn of haar jaarlijkse impact te compenseren.

> In een hectare oerwoud zit zo’n 300 ton CO2 opgeslagen, vergelijkbaar met 230 jaar autorijden. Dat komt in één keer vrij als dat stuk bos verbrandt.

> Een boom koelt net zoveel als 10 airco’s en verdampt 4.000 liter water per dag. Bos reguleert daarmee de temperatuur én de neerslag in een gebied.

Je kunt je impact compenseren, en bovenstaande facts laten zien dat dat zin heeft. Bomen maken lucht, water en bodem schoon en herbergen biodiversiteit. Als jij het juiste aantal bomen laat planten dat jouw uitstoot uit de lucht haalt, word je eco-neutraal. Voor de gemiddelde Nederlander is dat 1.950 bomen! Dat is inclusief verborgen impact en ook alles buiten de top 10.

Wat doe ik zelf?

Ik begin 2020 met een schone lei door mijn impact van 2019 te compenseren. Hoeveel bomen moet ik dan planten?

  • Om mijn privé-impact van 0,7 Aardes oftewel 3 ton CO2 te compenseren plant ik 430 bomen.
  • Uitgeverij Volt (voorheen Q) heeft vorig jaar twee herdrukken, dus 4.000 exemplaren, van mijn boek De verborgen impact gedrukt (1,25 ton CO2) en daarvoor plant ik 170 bomen.

In totaal moet ik dus ruim 4 ton CO2 oftewel 600 bomen planten. Hoe ik dat doe? Nou, mega-dubbelop. Vind ik leuk. Het wordt wel hartstikke duur natuurlijk, maar ik zie het als de prijs die ik éigenlijk had moeten betalen, de ‘True Price’. Klimaatimpact wordt niet meegenomen in de prijs van onze dagelijkse aankopen, het is ongedekte schade. Die dek ik nu wel. Beterrr!

In totaal ben ik dus 200 + 75 + 50 + 100 = 425 euro kwijt en wordt 16 ton CO2 gecompenseerd!

Wil je meer weten over compensatie? Bekijk dan deze aflevering van Kassa, waarin Babette het beknopt uitleg. Of lees onderaan deze blog verder over de berekeningen en achtergrond van de compensatiepartners.

Wat kun jij doen?

Actie 1 > Neem de uitkomst van mijnverborgenimpact.nl er weer even bij. Je vindt het aantal bomen dat je kunt planten om te compenseren bij de uitslag.

Als je het te duur vindt om alles te compenseren, kun je ook een gedeelte doen. Misschien helpt dit nog: per jaar verdwijnen er 15 miljard bomen, dat is twee bomen per wereldburger. Twee bomen lijkt mij een geschikt minimum aantal (al kun je er natuurlijk ook nog nul planten).

Actie 2 > Kies een bedrag dat jij wilt en kunt opbrengen om te compenseren en kies een project dat je wilt steunen. Dat kan een van bovenstaande projecten zijn of een van je eigen voorkeur. Belangrijk: Noem ‘GVmetB‘ als betalingskenmerk, dan is je aankoop geoormerkt voor onze campagne en kunnen we zien hoeveel we samen hebben gecompenseerd. Ben benieuwd!

Actie 3 > Hoe en hoeveel compenseer jij? Wil je je overwegingen met ons delen op Facebook?

Enjoy!

Babette

Waar compenseer je?

Er zijn vier compensatiepartners aangesloten bij deze campagne: Trees for All, Partners Pays-Dogon, FairClimateFund en JustDiggit. De partners maken natuur, planten bomen of voorkomen ontbossing door efficiënte kookstellen aan de lokale bevolking te verstrekken.

Trees for All geeft de boer voor elke oerwoudboom ook een fruitboom. En de oerwoudbomen bij Trees for All worden veel groter dan de woestijnbomen in Mali, dus je hebt er minder nodig om CO2 vast te leggen.

Partners Pays-Dogon vind ik ook een supertof project, want de bomen worden uit zaad opgekweekt door de vrouwen. De mannen planten vervolgens een haag als barrière tegen de oprukkende woestijn om hun landbouwgrond te beschermen.

FairClimateFund investeert in voorkomen van ontbossing, bijvoorbeeld door mensen in ontwikkelingslanden betere kookstellen te bezorgen, die veel minder hout verstoken. En dat is keihard nodig, want we verliezen wereldwijd 15 miljard bomen per jaar, dat is… bijna 500 bomen per seconde!

JustDiggit herstelt het hele ecosysteem in een gebied, samen met lokale boeren, die ze daarvoor opleiden. Omgerekend kost het ongeveer een euro om een boom te laten groeien via JustDiggit.

Waarom die prijsverschillen?

De prijzen en berekeningen voor het planten van één boom lopen nogal uiteen. Bij Partners Pays-Dogon is een boom 32 cent, bij JustDiggit 1 euro en bij Trees for All €6,25, maar zij planten dan ook de grootste oerwoudbomen plus nog eens extra fruitbomen. De partners hebben voor de komende jaren onderhoud en bescherming van de bomen geregeld.

De prijzen voor compensatie lopen ook uiteen omdat ook niet iedereen met dezelfde gemiddelde CO2-opname per boom rekent. Ik reken met een gemiddelde van 7,28 kg CO2-opname per boom per jaar en ik kies ervoor dat de CO2-uitstoot die je compenseert in één jaar wordt opgenomen, anders duurt het mij te lang voordat je compensatie effect heeft. Andere compensatiepartijen rekenen met 5, of 20 of zelfs nog meer jaren waarin de boom de CO2 opneemt. En sommigen rekenen met het gunstigste getal van 20 kg CO2-opname per boom per jaar. Dat hangt samen met het type boom en de plek.

De gemiddelde Nederlander zou bijna 2.000 bomen moeten planten om zijn of haar jaarlijkse impact te compenseren

Blogs

EcoPositief in vijf stappen – doeboek voor een duurzaam dagelijks leven

Hoe verduurzaam je je dagelijks leven? Wat werkt nou echt en wat juist niet? Het doeboek EcoPositief in vijf stappen helpt om effectief aan de slag te gaan. Je ontdekt waarmee je de meeste impact hebt, welke oplossingen bij jou passen, en wat ze je opleveren. Misschien word je zelfs wel eco-positief. Weten wat dat […]

Lees meer

VACATURE [GESLOTEN]: DIRECTEUR STICHTING THINK BIG ACT NOW

Studio Babette Porcelijn zet zich sinds 2014 in om een eco-positief leven voor iedereen mogelijk te maken. Dat doet Babette Porcelijn samen met een team van experts, sprekers en ambassadeurs. Babette ontwikkelt content op basis van onderzoek. Ze maakt duurzaamheid bereikbaar voor iedereen en vertaalt inzichten naar stappen en acties om een leven te leiden binnen de […]

Lees meer

Wat heeft corona met milieu te maken?

Hoe ziet een duurzame toekomst eruit? Waar willen we eigenlijk naartoe met elkaar? En wat kunnen we daar vandaag al voor doen? Ik werk aan een boek over een gunstige toekomst voor de wereld en houd me met dit soort vragen bezig. Toen brak de coronacrisis uit. Allerlei kennis, theorieën, prioriteiten en gedachten tuimelden door […]

Lees meer

WAT IK DOE EN LAAT VOOR HET KLIMAAT – Hoe leidt kennis van het klimaat tot actie?

Zo’n twee jaar geleden raakte ik ervan doordrongen dat klimaatverandering verstrekkende gevolgen heeft voor ons en de generaties na ons. Ik ging op zoek naar de manier waarop ik een leuk leven kan leiden met een minder grote impact op onze leefomgeving. Ik gooide m’n werk, dieet, shopgedrag en vakantieroutines volledig om, met alle discussies, […]

Lees meer