Dag 2: Goede Voornemens over Spullen

Vandaag gaan we aan de slag met ‘spullen’. Eerst drie facts to impress die je kunt rondstrooien op verjaardagen of in de kroeg. Dan laat ik je zien waar ik sta en wat mijn goede voornemens voor 2019 zijn. Ten slotte maken we een begin met jouw goede voornemens. Enjoy!

Facts to impress

>> Het gif dat vrijkomt bij de productie van een laptop zou moeten worden opgelost in 2000 grote zwembaden om het te verdunnen tot een veilig niveau.

>> De 16 grootste zeeschepen ter wereld stoten evenveel zwavel uit als alle auto’s bij elkaar. En er varen niet 16 maar 50.000 vrachtschepen over de wereld, met grondstoffen en spullen voor ons.

>> 2,5% van alle beschikbare landbouwgrond is beplant met katoen, een gebied 10 keer zo groot als Nederland.

Dan verbaast het je vast niet dat ‘spullen’ de nummer 1 impact is van de gemiddelde Nederlander!

Met de aankoop van spullen hebben we een enorme impact op de planeet. Denk aan elektronica, speelgoed, meubels, stofzuigers, papier enzovoorts; Spullen die je in een warenhuis koopt, of de dingen die je in een doos doet als je gaat verhuizen. De impact zit ‘m vooral in de mijnbouw en productie, dus het maken van het ding. De zichtbare impact, dus elektriciteit tijdens gebruik, is daarbij vergeleken klein. Daarom had ik ‘spullen’ zelf eerst niet op het netvlies, en staat het meestal niet op de standaard lijstjes van verduurzamen. Kleding en textiel (de nummer 8 in de top 10) hoort bij spullen, dus daar krijg je vandaag ook meteen tips voor.

Wat doe ik zelf?

Ik schrijf deze blog op een laptop en ik zou mijn werk niet kunnen doen zonder een mobiele telefoon. (Zou wel lekker zijn ;-)) Kun je dat blijven doen dan? Yep! Dit is hoe ik daarmee omga:

 • Ik koop alleen een ‘spul’ als het me helpt om eco-positief te worden, zoals een laptop om blogs en boeken op te maken. Of als iets ‘op’ is en ik echt niet kan functioneren zonder, zoals een waterdichte winterjas. (Beide niet afgelopen jaar hoeven kopen trouwens. Ik heb geen recente voorbeelden…).
 • Ik kijk eerst of ik het tweedehands of refurbished kan kopen. Dat bespaart ook een hoop geld.
 • Wij ontspullen. Rick en ik hebben hiervoor onlangs nog een werkdag vrij genomen. Dat was hard nodig, want Raffi’s slaapkamer leek meer op een berging dan op een gezellig kamertje, arm kind. Rick is een paar keer op en neer gefietst naar de Kringloopwinkel (met de fietskar) en we hebben allerlei spullen weggedaan die wij zelf niet meer gebruiken. Heerlijk! Ik hoop dat anderen er weer plezier van hebben. Raf is in elk geval superblij met zijn fijne opgeruimde kamer. En wij ook!

Goede spullen-voornemens van Babette

Op het gebied van kleding valt er bij mij nog wel een en ander te verbeteren. Ik wil dit jaar wat meer tijd steken in research naar mooie merken; fashionable tweedehands aanbieders zoeken, en merken die met gerecycled katoen werken. Maar het moet wel super easy bestellen zijn, met ruim aanbod… Iemand tips voor me? Deel ze op Facebook.

Wat worden jouw goede voornemens?

Actie 1 >> Maak een actielijst en bewaar hem in je Goede Voornemens mapje. Daar noteer je de komende dagen de oplossingen die je dit jaar zou willen proberen.

Hier zijn 2 x 5 tips voor een lagere impact op spullen en kleding. Kies wat bij jou past (en zie meteen hoeveel geld dit jou gaat schelen).

>> Voor op je actielijst: spullen

 • Koop alleen wat je nodig hebt of wat jou helpt om eco-positief te worden, liefst refurbished of tweedehands.
 • Doe langer met de spullen die je hebt, repareer als iets stuk is. Leen, huur, deel of lease.
 • Kies bij voorkeur spullen zonder elektronica.
 • Zet je oude phone of laptop op Marktplaats of breng hem naar de milieustraat.
 • Vul een doos met spullen die naar de kringloopwinkel mogen (en post er een foto van!!). Plan een Grote Opruimdag, zet hem meteen in je agenda.

>> Voor op je actielijst: kleding

 • Shop in je eigen kledingkast en bedenk nieuwe combinaties. (Foto!!)
 • Kijk of er een kledingbibliotheek bij jou in de buurt zit, zoals LENA the Fashion Library in Amsterdam of Outfit Library LESS in Arnhem. Voor boeken heel normaal, voor kleding binnenkort ook!
 • Zoek toffe tweedehands winkels in je buurt of ga naar de Kringloop. Vintage rules!
 • Koop je iets nieuws? Kies dan voor een goede stof, tijdloze kwaliteit en doe er heel lang mee, en dan heb ik het niet over een jaar of drie, maar over tien tot twintig jaar.
 • Jij bent jij en dat is goed. Je hoeft niet elke maand een nieuwe outfit om tof te zijn 🙂

Actie 2 >> Kies een van bovenstaande tips en voer hem VANDAAG nog uit! Maak er een foto van en deel die met ons op Facebook.

Enjoy!

Babette

Raffi's kamer leek meer op een berging dan op een gezellig slaapkamertje
Babette

Blogs

WAT IK DOE EN LAAT VOOR HET KLIMAAT – Op zoek naar dé broek

Ik ben Claudia, een van oorsprong Limburgse dertiger die recent Amsterdam verruilde voor Utrecht. Zo’n twee jaar geleden raakte ik ervan doordrongen dat klimaatverandering verstrekkende gevolgen heeft voor ons en de generaties na ons. Ik ging op zoek naar de manier waarop ik een leuk leven kan leiden met een minder grote impact op onze […]

Lees meer

WAT IK DOE EN LAAT VOOR HET KLIMAAT – Maar wat is dan duurzaam?

Ik ben Claudia, een van oorsprong Limburgse dertiger die recent Amsterdam verruilde voor Utrecht. Zo’n twee jaar geleden raakte ik ervan doordrongen dat klimaatverandering verstrekkende gevolgen heeft voor ons en de generaties na ons. Ik ging op zoek naar de manier waarop ik een leuk leven kan leiden met een minder grote impact op onze […]

Lees meer

WAT IK DOE EN LAAT VOOR HET KLIMAAT – Claustralia

Ik ben Claudia, een van oorsprong Limburgse dertiger die recent Amsterdam verruilde voor Utrecht. Zo’n twee jaar geleden raakte ik ervan doordrongen dat klimaatverandering verstrekkende gevolgen heeft voor ons en de generaties na ons. Ik ging op zoek naar de manier waarop ik een leuk leven kan leiden met een minder grote impact op onze […]

Lees meer

Babette in galerij Superhelden

In Columbus Earth Center heeft Babette een bijzondere plek gekregen! Ze is opgenomen in een rijtje met ‘duurzame superhelden’, mensen die op hun eigen manier proberen de wereld een beetje mooier te maken. Bekijk het zelf! Het Columbus Earth Center in Kerkrade is een theater over mensen en de Aarde. Door middel van spectaculaire 3D […]

Lees meer