Dag 6: Insane veel bomen planten

De gemiddelde Nederlander stoot jaarlijks voor 14,2 ton CO2 uit. Als je dat wilt compenseren zou je volgens mijn berekeningen zo’n 1.950 bomen moeten planten. Ons eerste doel is trouwens wel om binnen de draagkracht te komen, daarna kun je óók nog compenseren. Dus niet blijven vliegen naar Bali en dan bossen aanplanten 😉 Voorkomen is nog altijd beter dan genezen!

Facts to impress

>> De gemiddelde Nederlander zou bijna 2.000 bomen moeten planten om zijn of haar jaarlijkse impact te compenseren.

>> In een hectare oerwoud zit zo’n 300 ton CO2 opgeslagen, vergelijkbaar met 230 jaar autorijden. Dat komt in één keer vrij als dat stuk bos verbrandt.

>> Een boom koelt net zoveel als 10 airco’s en verdampt 4.000 liter water per dag. Bos reguleert daarmee de temperatuur én de neerslag in een gebied.

Je kunt je impact compenseren, en bovenstaande facts laten zien dat dat zin heeft. Bomen maken lucht, water en bodem schoon en herbergen biodiversiteit. Als jij het juiste aantal bomen laat planten dat jouw uitstoot uit de lucht haalt, word je eco-neutraal. Voor de gemiddelde Nederlander is dat 1.950 bomen! Dat is inclusief verborgen impact en ook alles buiten de top 10. Het zijn meer bomen dan vorig jaar, voor de oplettenden onder ons, omdat de gemiddelde CO2-uitstoot hoger is dan vorig jaar.

Wat doe ik zelf?

Ik begin 2019 met een schone lei door mijn impact van 2018 te compenseren. Hoeveel bomen moet ik dan planten?

  • Om mijn privé-impact van  0,7 Aardes oftewel 1,7 ton CO2 te compenseren plant ik 380 bomen.
  • Uitgeverij Volt (voorheen Q) heeft vorig jaar 5.000 exemplaren van mijn boek De verborgen impact gedrukt (1,5 ton CO2) en daarvoor plant ik 210 bomen.
  • En er zijn 2.100 Franse boeken Notre empreinte cachée verkocht, goed voor nog eens 0,7 ton CO2 oftewel 90 bomen.

In totaal moet ik dus zo’n 4,6 ton CO2 oftewel 770 bomen planten. Totale kosten 480 euro. Hoe ik dat doe? Nou, mega-dubbelop. Vind ik leuk. Het is wel hartstikke veel geld natuurlijk, maar ik zie het als de prijs die ik éigenlijk had moeten betalen, de ‘True Price’. Klimaatimpact wordt niet meegenomen in de prijs van onze dagelijkse aankopen, het is ongedekte schade. Die dek ik nu wel. Beter!

Wil je meer weten over compensatie? Bekijk dan deze aflevering van Kassa, waarin ik het beknopt uitleg. Of lees onderaan deze blog verder over de berekeningen en achtergrond van de compensatiepartners.

Wat kun jij doen?

Actie 1 >> Neem de uitkomst van mijnverborgenimpact.nl er weer even bij. Je vindt het aantal bomen dat je kunt planten om te compenseren bij de uitslag.

Als je het te duur vindt om alles te compenseren, kun je ook een gedeelte doen. Misschien helpt dit nog: per jaar verdwijnen er 15 miljard bomen, dat is twee bomen per wereldburger. Twee bomen lijkt mij een geschikt minimum aantal (al kun je er natuurlijk ook nog nul planten).

Actie 2 >> Kies een bedrag dat jij wilt en kunt opbrengen om te compenseren en kies een project dat je wilt steunen. Dat kan een van bovenstaande projecten zijn of een van je eigen voorkeur. Belangrijk: Noem ‘GVmetB‘ als betalingskenmerk, dan is je aankoop geoormerkt voor onze campagne en kunnen we zien hoeveel we samen hebben gecompenseerd. Ben benieuwd!

Actie 3 >> Hoe en hoeveel compenseer jij? Wil je je overwegingen met ons delen op Facebook?

Enjoy!

Babette

Waar compenseer je?

Er zijn vijf compensatiepartners aangesloten bij deze campagne: Trees for All, Partners Pays-Dogon, FairClimateFund, JustDiggit en fonds CO2 de boom in. De partners maken natuur, planten bomen of voorkomen ontbossing door efficiënte kookstellen aan de lokale bevolking te verstrekken.

Trees for All geeft de boer voor elke oerwoudboom ook een fruitboom. En de oerwoudbomen bij Trees for All worden veel groter dan de woestijnbomen in Mali, dus je hebt er minder nodig om CO2 vast te leggen.

Partners Pays-Dogon vind ik ook een supertof project, want de bomen worden uit zaad opgekweekt door de vrouwen. De mannen planten vervolgens een haag als barrière tegen de oprukkende woestijn om hun landbouwgrond te beschermen.

FairClimateFund investeert in voorkomen van ontbossing, bijvoorbeeld door mensen in ontwikkelingslanden betere kookstellen te bezorgen, die veel minder hout verstoken. En dat is keihard nodig, want we verliezen wereldwijd 15 miljard bomen per jaar, dat is… bijna 500 bomen per seconde!

JustDiggit herstelt het hele ecosysteem in een gebied, samen met lokale boeren, die ze daarvoor opleiden. Omgerekend kost het ongeveer een euro om een boom te laten groeien via JustDiggit.

Fonds CO2 de boom in is een Nederlands project van Fransjan de Waard. Hij plant bomen als onderdeel van voedselbossen, waarin natuur en landbouw samengaan. Onder de noemer ‘CO2 de boom in’ kun je bovendien je eigen uitstoot ook in Nederland compenseren door 1 euro per boom te doneren aan het fonds dat deze ANBI-stichting beheert.

Waarom die prijsverschillen?

De prijzen en berekeningen voor het planten van één boom lopen nogal uiteen. Bij Partners Pays-Dogon is een boom 32 cent, bij JustDiggit en bij het voedselbos fonds 1 euro en bij Trees for All 5 euro, maar zij planten dan ook de grootste oerwoudbomen plus nog eens extra fruitbomen. De partners hebben voor de komende jaren onderhoud en bescherming van de bomen geregeld.

De prijzen voor compensatie lopen ook uiteen omdat ook niet iedereen met dezelfde gemiddelde CO2-opname per boom rekent. Ik reken met een gemiddelde van 7,28 kg CO2-opname per boom per jaar en ik kies ervoor dat de CO2-uitstoot die je compenseert in één jaar wordt opgenomen, anders duurt het mij te lang voordat je compensatie effect heeft. Andere compensatiepartijen rekenen met 5, of 20 of zelfs nog meer jaren waarin de boom de CO2 opneemt. En sommigen rekenen met het gunstigste getal van 20 kg CO2-opname per boom per jaar. Dat hangt samen met het type boom en de plek.

Begin 2019 met een schone lei door je impact van vorig jaar te compenseren

Blogs

Babette in galerij Superhelden

In Columbus Earth Center heeft Babette een bijzondere plek gekregen! Ze is opgenomen in een rijtje met ‘duurzame superhelden’, mensen die op hun eigen manier proberen de wereld een beetje mooier te maken. Bekijk het zelf! Het Columbus Earth Center in Kerkrade is een theater over mensen en de Aarde. Door middel van spectaculaire 3D […]

Lees meer

Vacature [gesloten]

We zijn op zoek naar een enthousiaste PA Ben jij een frisse maar ervaren personal assistent? En ben je geïnteresseerd in duurzaamheid en heb je ervaring met communicatie en marketing? Dan biedt Think Big Act Now een interessante werkplek. Wat ga je doen? De vacature betreft personal assistent van Babette, met uitgebreide taken, ook richting […]

Lees meer

Goede voornemens gemaakt? Nu begint het echte werk

Goede Voornemens met Babette is weer achter de rug. Zeven dagen lang hebben we met bijna 500 mensen plannen gemaakt voor een eco-positief 2019. Zo’n bijzondere start van het nieuwe jaar! In deze laatste blog kijken we terug op wat we hebben bereikt. Én we kijken vooruit, want nu begint het echte werk. Facts to […]

Lees meer

Dag 7: Goede Voornemens voor een Eco-positief leven

We hebben het leukste voor het laatste bewaard! De afgelopen dagen heb je plannen gemaakt om je impact op het ecosysteem terug kunt brengen tot binnen de draagkracht van de planeet. En je hebt je impact over 2018 gecompenseerd. Maar wat als ik je vertel dat je nog een stap verder kunt gaan? Je kunt […]

Lees meer