Dag 3: Goede Voornemens over Food

Je dieet is een van de grootste knoppen om aan te draaien als je wilt verduurzamen. Wel tweederde van de impact door voedsel zit in vlees (bij de gemiddelde Nederlander). Dit is dus veruit het belangrijkste ingrediënt om mee aan de slag te gaan. 

Vlees veroorzaakt tweederde van de impact van al ons eten en drinken

Facts to impress:

>> Je kunt 300 dagen douchen van het waterverbruik voor 1 kilo rundvlees. Er zit 15.000 liter water verborgen in de productie van rundvlees. Dat zit ‘m voornamelijk in de irrigatie van akkers voor veevoer.

>> Van het oppervlak aan landbouwgrond waarvan één vleeseter kan worden gevoed, kunnen 3 tot 7 vegetariërs of 12 tot 20 veganisten leven.

>> In de hele keten van de akker tot je bord, gaat ruim een derde van alle voedsel verloren. 15% daarvan verspillen we thuis.

Vlees is mega, clear. Maar hoe zit het met de rest? Met 12% van de impact staat drinken op nummer 2. Dat zit ‘m vooral in fris en sap, gevolgd door koffie, wijn en bier. Ook goed om op te letten dus. De nummer 3 impact van voedsel is zuivel en eieren. Nummer 4: slechts 5% zit in overig eten, zoals snoep, rijst, aardappels, groente én fruit. Dat vind ik ook amazing; zo weinig! Hier hoef je je dus wat minder druk om te maken, hoewel alle beetjes helpen natuurlijk.

Het is best ingewikkeld om food afwegingen te maken. Daarom heb ik een keuzeboom voor je getekend. Met dit plaatje zie je in een oogopslag dat je het meeste effect hebt door minder of geen vlees te eten. Als je moest kiezen tussen een bio-burger of niet-bio tomaten uit kas, dan kun je met de keuzeboom bepalen wat belangrijker is. Ik hoop dat het jou helpt!

Wat heb ik afgelopen jaar bereikt?

Ik ben aan de slag gegaan als ‘flexinist’ (daar was nog geen woord voor, dus heb ik er een bedacht. Een flexinist is een vegetariër die minder zuivel en eieren eet). Kaas op brood heb ik nagenoeg helemaal vervangen, bijvoorbeeld door humus met sambal en augurk (aanrader). En ik eet ’s ochtends muesli. Dat was begin 2018 nog met koemelk. Rick ging zonder problemen over op havermelk, maar ik vond het niet lekker. Wat hebben we gedaan? Mengen! Elke dag een beetje meer havermelk en minder koemelk, zodat ik kon wennen aan de smaak. Binnen een maand was ik helemaal over op havermelk en ik vind het nu hartstikke lekker. Geen greintje pijn en weer een stapje vooruit. Nice!

Goede food-voornemens van Babette

  • Ik moet echt eens op zoek naar een melkvervanger die mijn oploskoffie niet laat schiften. (Of misschien niet, dit is echt ecorexia geneuzel ;-))
  • Rick vragen of hij alleen nog maar Kipster eieren koopt. (Easy, dit voornemen, vooral omdat Rick de boodschappen doet haha. @Rick lees je dit?)

Wat worden jouw goede voornemens?

Actie 1 >> Open je actielijst van gisteren en vul hem aan met food-tips die bij jou passen:

  • Eet vooral plantaardig en minder dierlijk voedsel. Past ook bij goede voornemens over gezond eten en afvallen!
  • Om verspilling te voorkomen kun je afsluitclips en afsluitbare bakjes kopen.
  • Kies thuis voor je gaat koken en in de supermarkt producten die bijna over datum zijn en maak ze snel op.
  • Kies lokaal én uit het seizoen. Lokale seizoensproducten hebben minder impact dan voedsel dat van ver komt of niet uit het seizoen is. Pak, blik, pot en diepvries zijn beter dan ingevlogen vers spul. En vers is lekker gezond!
  • Koop bio én eet minder grote porties. Ook goed voor de lijn 😉

Actie 2 >> Vandaag eten we 100% plantaardig. Post je lekkere recept of een foto van je bord op Facebook

Enjoy!

Babette

 

Ik ben aan de slag gegaan als ‘flexinist’
Babette

Blogs

WAT IK DOE EN LAAT VOOR HET KLIMAAT – Op zoek naar dé broek

Ik ben Claudia, een van oorsprong Limburgse dertiger die recent Amsterdam verruilde voor Utrecht. Zo’n twee jaar geleden raakte ik ervan doordrongen dat klimaatverandering verstrekkende gevolgen heeft voor ons en de generaties na ons. Ik ging op zoek naar de manier waarop ik een leuk leven kan leiden met een minder grote impact op onze […]

Lees meer

WAT IK DOE EN LAAT VOOR HET KLIMAAT – Maar wat is dan duurzaam?

Ik ben Claudia, een van oorsprong Limburgse dertiger die recent Amsterdam verruilde voor Utrecht. Zo’n twee jaar geleden raakte ik ervan doordrongen dat klimaatverandering verstrekkende gevolgen heeft voor ons en de generaties na ons. Ik ging op zoek naar de manier waarop ik een leuk leven kan leiden met een minder grote impact op onze […]

Lees meer

WAT IK DOE EN LAAT VOOR HET KLIMAAT – Claustralia

Ik ben Claudia, een van oorsprong Limburgse dertiger die recent Amsterdam verruilde voor Utrecht. Zo’n twee jaar geleden raakte ik ervan doordrongen dat klimaatverandering verstrekkende gevolgen heeft voor ons en de generaties na ons. Ik ging op zoek naar de manier waarop ik een leuk leven kan leiden met een minder grote impact op onze […]

Lees meer

Babette in galerij Superhelden

In Columbus Earth Center heeft Babette een bijzondere plek gekregen! Ze is opgenomen in een rijtje met ‘duurzame superhelden’, mensen die op hun eigen manier proberen de wereld een beetje mooier te maken. Bekijk het zelf! Het Columbus Earth Center in Kerkrade is een theater over mensen en de Aarde. Door middel van spectaculaire 3D […]

Lees meer